Skąd się wzięła feta?
Grecy od wieków zajadają się fetą. Metodę jej produkcji już w VIII wieku przed naszą erą opisywał Homer. Bohater słynnej "Odysei" dotarł do jaskini cyklopów, którzy zajmowali się m.in. wytwarzaniem sera. Jeden z nich "siadłszy potem, jął owce i kozy doić lub pod nie sadzać jagnięta, ssać chcące. Co gdy sprawił, połowę nabiału przeznacza na twaróg, który w gęstych koszach sam wytłacza".
Słynny starożytny historyk Diodor Sycylisjki dowodził, że w powstanie sera zaangażowani byli bogowie . Jego recepturę ponoć zdradził ludziom pasterz Aristajos, syn Apollina i nimfy Kyrene, który nauczył także mieszkańców Grecji wyrabiania miodu oraz hodowli trzody.
Feta często bywa nazywana w Grecji serem pasterskim, ponieważ to hodowcy owiec i kóz jako pierwsi zaczęli wytwarzać przysmak, który przez wieki uchodził za pożywienie dla biedoty. Dziś jest jednym z podstawowych składników uwielbianej na świecie kuchni śródziemnomorskiej.