Pierś kurczaka faszerowana miętą i fetą w sosie pomarańczowym

Obraz

Składniki

  • 1/2 piersi kurczaka
  • 1 plaster fety
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka drobno posiekana, może też być mała cebula
  • 1/2 kubka świeżego soku pomarańczowego
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 kubka śmietany najlepiej 22% (nie powinna się ściąć)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku (ja używałam białego)

Przepis

Krok 1
Farsz: Ser feta kruszymy i mieszamy z miętą.
Krok 2
Umytą i osuszoną pierś, przekrajmy na górze (3-4 cm) tworząc kieszeń do farszu. Kieszeń można powiększyć dokonując wewnątrz, po bokach kolejnych nacięć. Przygotowany farsz wkładamy do kieszeni, dokładnie zamykamy i przekłuwamy wykałaczkami.
Ważne aby po przekłuciu farsz nie wystawał z kieszeni. Lekko oprószamy solą.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę (ok 2 łyżek) układamy pierś i dokładnie obsmażamy ją z obydwu stron (powinna być rumiana), zdejmujemy.
Krok 4
Na tą samą patelnie dodajemy kolejne 2 łyżki oliwy wrzucamy posiekaną szalotkę i na wolnym ogniu smażymy do zmięknięcia, uważając aby jej nie przypalić.
Krok 5
Do miękkiej szalotki dodajemy sok z pomarańczy, startą skórkę oraz śmietanę, redukujemy całość na małym ogniu ok 5 min, doprawiamy solą i pieprzem ( ja używałam białego).
Po tym czasie wrzucamy wcześniej usmażoną pierś i dusimy kolejne 5 min. Smacznego :)

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟