Pierś kurczaka faszerowana miętą i fetą w sosie pomarańczowym
- 1/2 piersi kurczaka
- 1 plaster fety
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka drobno posiekana, może też być mała cebula
- 1/2 kubka świeżego soku pomarańczowego
- starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/2 kubka śmietany najlepiej 22% (nie powinna się ściąć)
- sól do smaku
- pieprz do smaku (ja używałam białego)
Krok 1
Farsz: Ser feta kruszymy i mieszamy z miętą.
Krok 2
Umytą i osuszoną pierś, przekrajmy na górze (3-4 cm) tworząc kieszeń do farszu. Kieszeń można powiększyć dokonując wewnątrz, po bokach kolejnych nacięć. Przygotowany farsz wkładamy do kieszeni, dokładnie zamykamy i przekłuwamy wykałaczkami.
Ważne aby po przekłuciu farsz nie wystawał z kieszeni. Lekko oprószamy solą.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę (ok 2 łyżek) układamy pierś i dokładnie obsmażamy ją z obydwu stron (powinna być rumiana), zdejmujemy.
Krok 4
Na tą samą patelnie dodajemy kolejne 2 łyżki oliwy wrzucamy posiekaną szalotkę i na wolnym ogniu smażymy do zmięknięcia, uważając aby jej nie przypalić.
Krok 5
Do miękkiej szalotki dodajemy sok z pomarańczy, startą skórkę oraz śmietanę, redukujemy całość na małym ogniu ok 5 min, doprawiamy solą i pieprzem ( ja używałam białego).
Po tym czasie wrzucamy wcześniej usmażoną pierś i dusimy kolejne 5 min. Smacznego :)
Podziel się opinią
Komentarze