Jak kupić dobrą fetę

To najstarszy i najbardziej znany w świecie grecki ser. Specjał o kruchej konsystencji, słono-pikantnym smaku oraz delikatnym zapachu kwaśnego mleka, stanowi świetny dodatek do wielu potraw, dlatego także w Polsce cieszy się sporą popularnością. Problem w tym, że większość produktów oferowanych w naszych sklepach to tylko podróbki prawdziwej fety.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Śródziemnomorski przysmak

Obraz
© 123RF.COM

To najstarszy i najbardziej znany w świecie grecki ser. Specjał o kruchej konsystencji, słono-pikantnym smaku oraz delikatnym zapachu kwaśnego mleka, stanowi świetny dodatek do wielu potraw, dlatego także w Polsce cieszy się sporą popularnością. Problem w tym, że większość produktów oferowanych w naszych sklepach to tylko podróbki prawdziwej fety. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i dlaczego warto sięgać po ten nabiał.

/ 6Skąd się wzięła feta?

Obraz
© 123RF.COM

Grecy od wieków zajadają się fetą. Metodę jej produkcji już w VIII wieku przed naszą erą opisywał Homer. Bohater słynnej "Odysei" dotarł do jaskini cyklopów, którzy zajmowali się m.in. wytwarzaniem sera. Jeden z nich "siadłszy potem, jął owce i kozy doić lub pod nie sadzać jagnięta, ssać chcące. Co gdy sprawił, połowę nabiału przeznacza na twaróg, który w gęstych koszach sam wytłacza".

Słynny starożytny historyk Diodor Sycylisjki dowodził, że w powstanie sera zaangażowani byli bogowie . Jego recepturę ponoć zdradził ludziom pasterz Aristajos, syn Apollina i nimfy Kyrene, który nauczył także mieszkańców Grecji wyrabiania miodu oraz hodowli trzody.

Feta często bywa nazywana w Grecji serem pasterskim, ponieważ to hodowcy owiec i kóz jako pierwsi zaczęli wytwarzać przysmak, który przez wieki uchodził za pożywienie dla biedoty. Dziś jest jednym z podstawowych składników uwielbianej na świecie kuchni śródziemnomorskiej.

/ 6Pasterski specjał

Obraz
© 123RF.COM

Prawdziwa feta powstaje z mleka owczego, ewentualnie z niewielkim dodatkiem mleka koziego. Jest to zasada głęboko osadzona w tradycji, ponieważ w Grecji, głównie z powodu braku łąk i górzystych terenów, nigdy nie upowszechniła się hodowla krów. Nic zatem dziwnego, że surowcem najsłynniejszego tamtejszego sera jest mleko kóz i owiec.

Dawni pasterze mieli sporo problemów z konserwacją produktu - przy transporcie na większe odległości w ciepłym klimacie szybko się psuł. Pomysłowi wytwórcy wrzucili więc ser do solanki, co do dziś stanowi znak rozpoznawczy fety.

Świeże mleko podgrzewane jest do temperatury około 35 stopni. Po dodaniu podpuszczki pozostawia się mieszankę do zastygnięcia, a potem odlewa serwatkę i odsącza ser w worku. Gdy stanie się wystarczająco twardy, kroi się go w kostkę i obficie soli. Już wtedy nadaje się do konsumpcji, ale w celu przedłużenia trwałości, po upływie doby, zalewa się go solanką i pozostawia na 2-3 miesiące. Im większe stężenie soli w zalewie, tym feta jest twardsza.

/ 6Co w niej siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

W rezultacie powstaje specjał o kruchej konsystencji, zapachu kwaśnego mleka, z lekko słonym i pikantnym smakiem. Feta wykazuje również cenne właściwości odżywcze. Badania naukowe potwierdziły, że zawiera m.in. pożyteczne bakterie, które chronią organizm przed atakami rozmaitych pasożytów. Mleko kozie i owcze dostarcza również więcej niezbędnych pierwiastków niż krowie, szczególnie dotyczy to wapnia i fosforu - mikroelementów, które pozytywnie wpływają na kości i zęby, ale także układ mięśniowy czy serce. Feta to także skarbnica cynku (jego niedobór powoduje problemy skórne, łamliwość paznokci i wypadanie włosów), pełnowartościowego białka oraz witaminy A i przedstawicieli grupy B.

Jednak grecki ser jest także dość kalorycznym przysmakiem - 100 g specjału dostarcza blisko 270 kcal, dlatego należy się nim delektować z umiarem.

/ 6Polska feta

Obraz
© 123RF.COM

Od kilku lat nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla produktów pochodzących z Grecji. Jeśli na etykiecie sera znajdziemy symbol PDO, to oznacza, że przynajmniej jeden etap procesu wytarzania odbywa się w śródziemnomorskim kraju.

Jednak w naszych sklepach przeważają rodzime wyroby "fetopodobne", które cieszą się dużym powodzeniem - jak wynika z badań rynku blisko połowa Polaków sięga po tego typu smakołyki.

Musimy zdać sobie sprawę, że mają one niewiele wspólnego z klasycznym greckim serem. Dlaczego? Sekret tkwi w głównym surowcu. Polskie firmy wykorzystują przede wszystkim poddane procesowi pasteryzacji mleko krowie oraz podpuszczkę mikrobiologiczną. Dzięki dodatkowi soli produkt przypomina trochę oryginalną fetę, ale zazwyczaj różni się konsystencją, aromatem i smakiem.

/ 6Nie daj się nabrać

Obraz
© 123RF.COM

Wyroby "fetopodobne" są często wzbogacane regulatorami kwasowości i barwnikami, czyli substancjami, które są zabronione w procesie produkcji autentycznego sera znad Morza Śródziemnego.

Dlatego warto poszukać w sklepach oryginalnej fety. Taki specjał będzie wspaniałym dodatkiem do klasycznej sałatki greckiej z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, czarnych oliwek i oliwy. Ser możemy wykorzystać jako przystawkę albo użyć go do przyrządzania farszów i zapiekanek, ponieważ znakomicie topi się w wysokich temperaturach.

Rafał Natorski/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach