Barszcz burakowy z kiełbasą (przepis Ewy Aszkiewicz) - przepis staropolski
Składniki: filiżanka suchej, przebranej białej fasoli (wcześniej namoczonej w letniej wodzie i ugotowanej, ale nierozgotowanej), 4 buraki średniej wielkości, upieczone w piekarniku, szklanka soku z kiszonych buraków, 25 dag wieprzowej kiełbasy (może być czosnkowa), 25 dag upieczonego schabu karkowego (bez kości) wraz z tłuszczem, w którym się smażył, 3 szklanki esencjonalnego wywaru z włoszczyzny i grzybów, duża cebula i olej do jej zasmażenia, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, cukier, sól, ocet winny lub sok z cytryny, szklanka gęstej śmietany (kwaśnej lub słodkiej - według upodobań)
Wykonanie: na gorącym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy obraną z błonki, pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażymy przez 2 minuty, często mieszając. Następnie odstawiamy. Do garnka wrzucamy (wcześniej obrane i starte na tarce z dużymi otworami) buraki, skrapiamy sokiem z cytryny, wlewamy rosół, dodajemy przyprawy, zagotowujemy. Do gorącego barszczu dodajemy zasmażoną cebulę z kiełbasą, odsączoną, miękką fasolę, pokrojony w drobną kostkę schab karkowy wraz z tłuszczem, w którym się smażył. Wszystko gotujemy razem przez 5-7 minut, aż składniki i smak dobrze się połączą. Po zdjęciu z ognia wlewamy sok z kiszonych buraków, lekko ubitą śmietanę i raz jeszcze doprawiamy. Nie zagotowujemy! Barszcz podajemy gorący, z ziemniakami z wody lub smażonymi.