Co siedzi w jajku?
Jaja są przede wszystkim źródłem cennych protein. Ten produkt spożywczy jako jedyny zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować, a są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W jajach znajdują się również ważne składniki mineralne, takie jak witamina A, B1, B2, D, E, potas, fosfor, selen, niacyna i żelazo (żelazo z jajek jest jednak słabo przyswajalne). Duża zawartość cholesterolu w jajkach często przemawia za małą ilością ich spożywania. Warto jednak pamiętać, że występująca w żółtkach lecytyna ma właściwości emulgujące i rozbija tłuszcze oraz cholesterol. Kaloryczność jajek wynosi 143 kcal/100 g. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny ograniczyć spożywanie jajek do 2-3 sztuk na tydzień. Należy wliczyć w to również jajka wykorzystywane do przyrządzania takich potraw, jak makaronów, ciast, naleśników.