Triki na jajecznicę idealną
Jajecznica jajecznicy nierówna, ale kierując się pewnymi zasadami możemy mieć pewność, że nasza będzie wyśmienita. Nie bez znaczenia jest jakość jajek wybieranych do tego dania. Im wyższa klasa, tym smaczniejsze śniadanie. Warto zwrócić również uwagę na tłuszcz używany do smażenia - najlepiej sięgać po masło w kostce lub klarowane.
Są dwie szkoły wbijania jaj na patelnie. Jedni pozwalają im nieco się ściąć, a dopiero po chwili mieszają, inni wlewają już rozbełtane. Według dietetyków najlepiej ściąć białka, ale żółtka powinny zostać delikatnie płynne, gdyż to one są źródłem cennych składników i błędem jest mocne smażenie ich.
Kucharze radzą, aby doprawiać jajecznicę dopiero na talerzu. Przyda się wtedy sól, pieprz, czosnek lub czerwona papryka. Nie bez znaczenia są też inne dodatki. Które produkty wzbogacą smak jajecznicy? Oto kilka propozycji podania.