Jajecznica - idealna i w nietypowych przepisach

To jeden z klasyków śniadaniowych w polskich domach. Dla wielu osób jest również jednym z pierwszych dań "na gorąco" przygotowanych samodzielnie. Nie wymaga bowiem dużego doświadczenia kucharskiego, a jej smak i wartości odżywcze doceniamy od lat. Jak przygotować jajecznicę idealną i jak urozmaicić podstawowy przepis? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Śniadanie idealne

Obraz
© 123RF.COM

To śniadaniowy klasyk w polskich domach. Dla wielu osób jest również jednym z pierwszych dań "na gorąco" przygotowanych samodzielnie. Nie wymaga bowiem dużego doświadczenia kulinarnego, a jego smak i wartości odżywcze doceniamy od lat. Jak przygotować jajecznicę idealną i jak urozmaicić podstawowy przepis? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.

/ 7Triki na jajecznicę idealną

Obraz
© 123RF.COM

Jajecznica jajecznicy nierówna, ale kierując się pewnymi zasadami możemy mieć pewność, że nasza będzie wyśmienita. Nie bez znaczenia jest jakość jajek wybieranych do tego dania. Im wyższa klasa, tym smaczniejsze śniadanie. Warto zwrócić również uwagę na tłuszcz używany do smażenia - najlepiej sięgać po masło w kostce lub klarowane.

Są dwie szkoły wbijania jaj na patelnie. Jedni pozwalają im nieco się ściąć, a dopiero po chwili mieszają, inni wlewają już rozbełtane. Według dietetyków najlepiej ściąć białka, ale żółtka powinny zostać delikatnie płynne, gdyż to one są źródłem cennych składników i błędem jest mocne smażenie ich.

Kucharze radzą, aby doprawiać jajecznicę dopiero na talerzu. Przyda się wtedy sól, pieprz, czosnek lub czerwona papryka. Nie bez znaczenia są też inne dodatki. Które produkty wzbogacą smak jajecznicy? Oto kilka propozycji podania.

/ 7Jajecznica z kurkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 łyżka masła,1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę, 100 g kurek (oczyszczonych, mrożonych lub świeżych), 4 jajka, 3 łyżki mleka, sól i pieprz do smaku, koperek.

Przygotowanie: na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać kurki i chwilę smażyć na większym gazie. Gdy zrobią się miękkie, wbić jajka. Mieszać delikatnie i wolno, a po chwili dodać mleko i smażyć całość jeszcze około 2 minut. Wyłożyć na talerze, doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.

/ 7Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 łyżka masła, 1 cebula pokrojona w kostkę, 2 średnie pomidory (obrane ze skóry i pokrojone w kostkę), 4 jajka, szczypiorek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: podsmażyć cebulę na maśle, dodać pomidory (lekko odcedzone, aby jajecznica nie była zbyt płynna). Delikatnie wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Następnie wbić jajka, całość smażyć chwilę, wolno mieszając. Przełożyć na talerze, doprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem.

/ 7Jajecznica z łososiem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 4 jajka, 100 g wędzonego łososia, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany, sól i czarny pieprz do smaku, koperek lub szczypiorek do przybrania.

Przygotowanie: jajka wbić do miseczki i wymieszać ze śmietaną. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wlać jajka i dodać łososia. Delikatnie mieszając pozwolić jajko, aby się ścięły. Doprawić do smaku, dodać posiekaną zieleninę. Zamiast dodawać łososia na patelnię, można najpierw wypróbować połączenie ryby z jajecznicą na pełnoziarnistym pieczywie.

/ 7Jajecznica po meksykańsku

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 łyżka masła, 3 jajka, 1/2 awokado pokrojonego w kostkę, 1 pomidor bez skórki i pokrojony w kostkę, kilka pokruszonych nachosów, kolendra, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: rozpuścić masło i wbić jajka, delikatnie je wymieszać, a następnie dodać pomidory i awokado. Wymieszać całość i smażyć na wolnym ogniu. Przed podaniem dodać nachosy, doprawić do smaku i udekorować kolendrą.

/ 7Jajecznica w tortilli

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 4 placki tortilli, 6 jajek, 1 cebula, 2 pomidory, 1/2 czerwonej papryki, sól i pieprz do smaku, 1 duża łyżka masła.

Przygotowanie: na rozpuszczonym maśle podsmażyć posiekaną cebulę, po chwili wbić jajka. Delikatnie mieszać, pozwalając się ściąć jajecznicy. Dodać pokrojone pomidory bez skóry, pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć, wolno mieszając. Doprawić do smaku. Jeszcze ciepłą włożyć na placki, zawinąć i podawać.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji