Jajecznica - idealna i w nietypowych przepisach
To jeden z klasyków śniadaniowych w polskich domach. Dla wielu osób jest również jednym z pierwszych dań "na gorąco" przygotowanych samodzielnie. Nie wymaga bowiem dużego doświadczenia kucharskiego, a jej smak i wartości odżywcze doceniamy od lat. Jak przygotować jajecznicę idealną i jak urozmaicić podstawowy przepis? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.
Śniadanie idealne
To śniadaniowy klasyk w polskich domach. Dla wielu osób jest również jednym z pierwszych dań "na gorąco" przygotowanych samodzielnie. Nie wymaga bowiem dużego doświadczenia kulinarnego, a jego smak i wartości odżywcze doceniamy od lat. Jak przygotować jajecznicę idealną i jak urozmaicić podstawowy przepis? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.
Triki na jajecznicę idealną
Jajecznica jajecznicy nierówna, ale kierując się pewnymi zasadami możemy mieć pewność, że nasza będzie wyśmienita. Nie bez znaczenia jest jakość jajek wybieranych do tego dania. Im wyższa klasa, tym smaczniejsze śniadanie. Warto zwrócić również uwagę na tłuszcz używany do smażenia - najlepiej sięgać po masło w kostce lub klarowane.
Są dwie szkoły wbijania jaj na patelnie. Jedni pozwalają im nieco się ściąć, a dopiero po chwili mieszają, inni wlewają już rozbełtane. Według dietetyków najlepiej ściąć białka, ale żółtka powinny zostać delikatnie płynne, gdyż to one są źródłem cennych składników i błędem jest mocne smażenie ich.
Kucharze radzą, aby doprawiać jajecznicę dopiero na talerzu. Przyda się wtedy sól, pieprz, czosnek lub czerwona papryka. Nie bez znaczenia są też inne dodatki. Które produkty wzbogacą smak jajecznicy? Oto kilka propozycji podania.
Jajecznica z kurkami
Składniki: 1 łyżka masła,1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę, 100 g kurek (oczyszczonych, mrożonych lub świeżych), 4 jajka, 3 łyżki mleka, sól i pieprz do smaku, koperek.
Przygotowanie: na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać kurki i chwilę smażyć na większym gazie. Gdy zrobią się miękkie, wbić jajka. Mieszać delikatnie i wolno, a po chwili dodać mleko i smażyć całość jeszcze około 2 minut. Wyłożyć na talerze, doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.
Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem
Składniki: 1 łyżka masła, 1 cebula pokrojona w kostkę, 2 średnie pomidory (obrane ze skóry i pokrojone w kostkę), 4 jajka, szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: podsmażyć cebulę na maśle, dodać pomidory (lekko odcedzone, aby jajecznica nie była zbyt płynna). Delikatnie wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Następnie wbić jajka, całość smażyć chwilę, wolno mieszając. Przełożyć na talerze, doprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Jajecznica z łososiem
Składniki: 4 jajka, 100 g wędzonego łososia, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany, sól i czarny pieprz do smaku, koperek lub szczypiorek do przybrania.
Przygotowanie: jajka wbić do miseczki i wymieszać ze śmietaną. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wlać jajka i dodać łososia. Delikatnie mieszając pozwolić jajko, aby się ścięły. Doprawić do smaku, dodać posiekaną zieleninę. Zamiast dodawać łososia na patelnię, można najpierw wypróbować połączenie ryby z jajecznicą na pełnoziarnistym pieczywie.
Jajecznica po meksykańsku
Składniki: 1 łyżka masła, 3 jajka, 1/2 awokado pokrojonego w kostkę, 1 pomidor bez skórki i pokrojony w kostkę, kilka pokruszonych nachosów, kolendra, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: rozpuścić masło i wbić jajka, delikatnie je wymieszać, a następnie dodać pomidory i awokado. Wymieszać całość i smażyć na wolnym ogniu. Przed podaniem dodać nachosy, doprawić do smaku i udekorować kolendrą.
Jajecznica w tortilli
Składniki: 4 placki tortilli, 6 jajek, 1 cebula, 2 pomidory, 1/2 czerwonej papryki, sól i pieprz do smaku, 1 duża łyżka masła.
Przygotowanie: na rozpuszczonym maśle podsmażyć posiekaną cebulę, po chwili wbić jajka. Delikatnie mieszać, pozwalając się ściąć jajecznicy. Dodać pokrojone pomidory bez skóry, pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć, wolno mieszając. Doprawić do smaku. Jeszcze ciepłą włożyć na placki, zawinąć i podawać.