Sernik borówkowy
Składniki na kruche ciasto: 225g mąki pszennej, 150 g masła, 75 g drobnego cukru, 2 żółtka, szczypta soli.
Masa serowa: 1,5 kg mielonego twarogu, 300 g masła, 250 g cukru, 7 żółtek,
1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki cukry z prawdziwą wanilią, 1 budyń śmietankowy, konfitura jagodowa, 500 g borówek amerykańskich.
Przygotowanie: zacznij od przygotowania ciasta. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtka, zagnieć szybko ciasto, uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 30 min. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas ucierając. Ser wymieszaj z budyniem i dodawaj po łyżce do kremu maślanego. Mieszaj do połączenia składników. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 min. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj konfiturę jagodową. Na to wyłóż masę serową. Borówki powciskaj w ser. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Studź w uchylonym piekarniku.