Smardz jadalny i piestrzenica kasztanowata
Smardze w Polsce są pod ochroną, należą do kategorii grzybów i roślin rzadkich, ale są one jadalne. Mają delikatny, charakterystyczny smak i nie wymagają obgotowywania. Można je wysuszyć, a w takiej postaci stanowią doskonałą przyprawę do sosów i mięs. Łatwo pomylić je z piestrzenicą kasztanowatą, która jest grzybem trującym. Jej łacińska nazwa zawiera określenie esculenta, czyli jadalna, co myli zbieraczy przy ocenie jej wartości kulinarnej. Grzyb ten w stanie surowym jest śmiertelnie trujący, obgotowany i suszony bywał jadany, ale nawet w takim stanie może wywoływać poważne zatrucia. Zawiera lotną substancję (gyromitrynę), którą można się otruć podczas obgotowywania, jeśli nie robi się tego pod wyciągiem. Owocniki smardzów przypominają plaster miodowy, a owocniki piestrzenicy są bardziej pofałdowane.