Trwa ładowanie...

Najlepszy sposób na marynowane grzyby

Zagrycha lub część dania. Oto jak zrobić marynowane grzybki.

Najlepszy sposób na marynowane grzybyŹródło: 123RF
d4ap1tr
d4ap1tr

Nic tak nie smakuje jak domowe przetwory, dlatego zamiast kupować, najlepiej samodzielnie przygotować dla siebie i bliskich marynowane grzyby. To klasyczna propozycja zagrychy lub element dania np. sałatki. Bez wątpienia tak przygotowane grzyby należą do tradycyjnej polskiej kuchni, a ich smak doceniają całe pokolenia.

Grzyby marynowane najchętniej jadamy w zimie, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Do marynowania najlepiej wybierać małe grzybki np. opieńki, maślaki, borowiki czy pieczarki.

Składniki: oczyszczone borowiki, 3 duże cebule. Zalewa: 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 4 łyżki cukru, kilkanaście kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 1 łyżka gorczycy, 1 szklanka octu.

Przygotowanie: zacznij od zalewy, zagotowując wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Dodaj pokrojoną w paseczki cebulę i gotuj jeszcze około 3 minut. Na końcu wlej ocet, a po chwili zdejmij zalewę z ognia. Grzybki wrzuć do wrzącej wody i gotuj 15 minut. Odcedź i przestudź, a następnie włóż do słoiczków do 3/4 wysokości. Dodaj zalewę i delikatnie wymieszaj (grzyby powinny być zakryte). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

d4ap1tr
d4ap1tr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ap1tr
Więcej tematów