Omlet pieczony z jabłkami
Omlet z piekarnika to doskonała opcja na weekendowe, leniwe śniadanie. Do przygotowania ciasta należy mieć: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mleka, 3 łyżki mąki. Wśród dodatków oprócz 2 małych jabłek należy przygotować 1 łyżkę masła, 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki płynnego miodu oraz cukier puder do dekoracji.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, natłuścić patelnię, która nadaje się do piekarnika. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i podsmażyć w rondelku. Pod koniec doprawić miodem i cynamonem. Białka ubić na puszystą pianę, dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Zmiksować z żółtkami, mlekiem i mąką. Masę wyłożyć na patelnię, dodać kawałki jabłek. Piec 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.