Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami

Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami - jak to zwykle z zapiekankami bywa - powstała w wyniku całkowitej improwizacji. To doskonały pomysł na zagospodarowanie zapasów, nadmiaru jedzenia lub tzw. "przegląd lodówki". Danie zaskoczy również wymagających smakoszy, a jest proste w wykonaniu i bardzo sycące.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami - jak to zwykle z zapiekankami bywa - powstała w wyniku całkowitej improwizacji. To doskonały pomysł na zagospodarowanie zapasów, nadmiaru jedzenia lub tzw. "przegląd lodówki". Danie zaskoczy również wymagających smakoszy, a jest proste w wykonaniu i bardzo sycące.

Składniki na zapiekankę ryżową z kiełbasą i warzywami (około 2-6 porcji):
300 g brązowego ryżu
2 łyżeczki kurkumy
500 g warzyw (u mnie papryka, fasolka szparagowa, ugotowane ziemniaki, cebula)
2 papryki jalapeno
świeże oregano
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
2-4 łyżki oliwy z oliwek
garść oliwek
2 laski kiełbasy
około 200 g sera żółtego

Ugotowany ryż wymieszaj dokładnie z kurkumą, następnie warstwami wykładaj go do natłuszczonej formy do zapiekania wraz z mieszanką pokrojonych na mniejsze kawałki warzyw, ziołami, przyprawami, oliwą i plasterkami kiełbasy. Piecz w 180 stopniach C przez około 30 minut do czasu, aż wszystko będzie będzie odpowiednio miękkie. Teraz równomiernie powierzchnię zapiekanki pokryj startym na dużych oczkach tarki serem żółtym i zapiekaj jeszcze przez około 10 minut do czasu, aż ser apetycznie się roztopi.

Sugestie: do zapiekanki możesz użyć dowolnych warzyw, na które akurat masz ochotę. Podobnie z ziołami - możesz też wykorzystać suszone. Możesz użyć dowolnego ryżu. Przygotowując wersję light pozostań przy wariancie z brązowym lub innym ciemnym ryżem. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Odgrzewaj ją w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji