Jabłka na gorąco - proste i pyszne przepisy

To jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców. Nie są drogie, a pysznie smakują. Chętnie chrupiemy je w ramach zdrowej przekąski i słusznie, bo jak głosi angielskie przysłowie "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie". W produkcie tym znajdziemy witaminę C, A, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, krzem oraz błonnik (pektyny). Są stosunkowo niskokaloryczne, jednak warto pamiętać, że osoby będące na diecie odchudzającej, nie powinny spożywać ich w nadmiarze, ze względu na sporą zawartość cukrów prostych. Oto kilka propozycji, jak smacznie je podać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zapiekane jabłka

Obraz
© 123RF.COM

To jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców. Nie są drogie, a pysznie smakują. Chętnie chrupiemy je w ramach zdrowej przekąski i słusznie, bo jak głosi angielskie przysłowie "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie". W produkcie tym znajdziemy witaminę C, A, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, krzem oraz błonnik (pektyny). Są stosunkowo niskokaloryczne, jednak warto pamiętać, że osoby będące na diecie odchudzającej, nie powinny spożywać ich w nadmiarze, ze względu na sporą zawartość cukrów prostych. Oto kilka propozycji, jak smacznie je podać.

Najprostszym sposobem jest odcięcie górnej części owoców, wydrążenie środka i nafaszerowanie go mieszanką studencką z odrobiną miodu i cynamonu. Po zapieczeniu w 190 stopniach przez około 20 minut, uzyskamy słodki deser w wersji fit. Ale to nie jedyne rozwiązanie.

/ 8Crumble jabłkowe

Obraz
© 123RF.COM

Jabłka pod kruszonką, czyli crumble, to szybka opcja dla osób, które lubią szarlotki, ale nie mają czasu na zagniatanie ciasta. Dwa duże jabłka wystarczy obrać i pokroić w kostkę, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i doprawić cynamonem. Zimne masło (4 łyżki) połączyć z cukrem (2 łyżki) i mąką (4 łyżki), tworząc kruszonkę, którą należy posypać owoce. Piec w 190 stopniach przez ok. 20-25, aż kruszonka ładnie się zarumieni.

/ 8Muffiny owsiane z kawałkami jabłek

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania muffinek należy przygotować składniki suche (2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli) i mokre (2 jajka, 1/2 szklanki, 1 szklanka mleka). Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dodatkowo w średnią kostkę trzeba pokroić 2 średnie, obrane jabłka. W osobnych miskach połączyć suche i mokre składniki, całość połączyć i wymieszać z jabłkami. Masą wypełnić papilotki. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C. Gotowe i lekko przestudzone posypać domowym cukrem waniliowym.

/ 8Różyczki z jabłek w cieście francuskim

Obraz
© 123RF.COM

Potrzebne są: 2 jabłka, sok z połowy cytryny, 3 łyżki dżemu/musu brzoskwiniowego, 3 łyżki wody, 1 płat ciasta francuskiego, mąka do podsypywania, cynamon dla smaku, cukier puder do dekoracji. Jabłka umyć, nie obierać. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki, które należy zanurzyć w miseczce z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody, a następnie podgrzać minutę w mikrofalówce. Dżem wymieszać z pozostałą wodą oraz cynamonem, a następnie podgrzać ok. 30 sekund. W tym czasie odcedzić jabłka i pokroić plasterki na pół, aby otrzymać półokręgi. Na blat lub stolnicę wysypać mąkę, rozwinąć i rozwałkować ciasto, a następnie podzielić je na sześć pasków. Na każdy nałożyć dżem lub mus. Dodać przygotowane wcześniej plasterki jabłek - układając wzdłuż jednego z dłuższych boków każdego płata ciasta, zaokrągloną
częścią bliżej brzegu. Ciasto powoli zwijać, tworząc różyczki. Układać w formie do muffinków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C. Piec około 30-35 minut. Gotowe przestudzić i posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.

/ 8Jabłka a la chipsy

Obraz
© 123RF.COM

Owocowe chipsy od kilku sezonów zyskują coraz większą rzeszę fanów. Bez problemu można je kupić w sklepach, w porcjowanych opakowaniach, ale równie łatwo można zrobić je samodzielnie. Wystarczy pokroić cienko owoc, bez usuwania gniazd nasiennych, oprószyć przyprawami korzennymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Można przygotować je także w suszarce do grzybów.

/ 8Rożki z ciasta francuskiego i jabłek

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto francuskie doskonale smakuje w wytrawnych połączeniach, ale klasyce na słodko z dodatkiem jabłka mało kto może się oprzeć. Wystarczy podsmażyć wraz z cukrem pokrojone jabłko, a następnie rozwinąć płat ciasta francuskiego i nałożyć na nie owocowy farsz. W ramach urozmaicenia można dodać rodzynki. Ciasto skleić za pomocą widelca, posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec przez ok. 25 minut w 190 stopniach C.

/ 8Omlet pieczony z jabłkami

Obraz
© 123RF.COM

Omlet z piekarnika to doskonała opcja na weekendowe, leniwe śniadanie. Do przygotowania ciasta należy mieć: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mleka, 3 łyżki mąki. Wśród dodatków oprócz 2 małych jabłek należy przygotować 1 łyżkę masła, 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki płynnego miodu oraz cukier puder do dekoracji.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, natłuścić patelnię, która nadaje się do piekarnika. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i podsmażyć w rondelku. Pod koniec doprawić miodem i cynamonem. Białka ubić na puszystą pianę, dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Zmiksować z żółtkami, mlekiem i mąką. Masę wyłożyć na patelnię, dodać kawałki jabłek. Piec 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

/ 8Pieczone jabłka z masą orzechowo-marcepanową

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu