Jabłka na gorąco - proste i pyszne przepisy

To jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców. Nie są drogie, a pysznie smakują. Chętnie chrupiemy je w ramach zdrowej przekąski i słusznie, bo jak głosi angielskie przysłowie "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie". W produkcie tym znajdziemy witaminę C, A, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, krzem oraz błonnik (pektyny). Są stosunkowo niskokaloryczne, jednak warto pamiętać, że osoby będące na diecie odchudzającej, nie powinny spożywać ich w nadmiarze, ze względu na sporą zawartość cukrów prostych. Oto kilka propozycji, jak smacznie je podać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zapiekane jabłka

Obraz
© 123RF.COM

To jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców. Nie są drogie, a pysznie smakują. Chętnie chrupiemy je w ramach zdrowej przekąski i słusznie, bo jak głosi angielskie przysłowie "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie". W produkcie tym znajdziemy witaminę C, A, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, krzem oraz błonnik (pektyny). Są stosunkowo niskokaloryczne, jednak warto pamiętać, że osoby będące na diecie odchudzającej, nie powinny spożywać ich w nadmiarze, ze względu na sporą zawartość cukrów prostych. Oto kilka propozycji, jak smacznie je podać.

Najprostszym sposobem jest odcięcie górnej części owoców, wydrążenie środka i nafaszerowanie go mieszanką studencką z odrobiną miodu i cynamonu. Po zapieczeniu w 190 stopniach przez około 20 minut, uzyskamy słodki deser w wersji fit. Ale to nie jedyne rozwiązanie.

/ 8Crumble jabłkowe

Obraz
© 123RF.COM

Jabłka pod kruszonką, czyli crumble, to szybka opcja dla osób, które lubią szarlotki, ale nie mają czasu na zagniatanie ciasta. Dwa duże jabłka wystarczy obrać i pokroić w kostkę, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i doprawić cynamonem. Zimne masło (4 łyżki) połączyć z cukrem (2 łyżki) i mąką (4 łyżki), tworząc kruszonkę, którą należy posypać owoce. Piec w 190 stopniach przez ok. 20-25, aż kruszonka ładnie się zarumieni.

/ 8Muffiny owsiane z kawałkami jabłek

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania muffinek należy przygotować składniki suche (2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli) i mokre (2 jajka, 1/2 szklanki, 1 szklanka mleka). Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dodatkowo w średnią kostkę trzeba pokroić 2 średnie, obrane jabłka. W osobnych miskach połączyć suche i mokre składniki, całość połączyć i wymieszać z jabłkami. Masą wypełnić papilotki. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C. Gotowe i lekko przestudzone posypać domowym cukrem waniliowym.

/ 8Różyczki z jabłek w cieście francuskim

Obraz
© 123RF.COM

Potrzebne są: 2 jabłka, sok z połowy cytryny, 3 łyżki dżemu/musu brzoskwiniowego, 3 łyżki wody, 1 płat ciasta francuskiego, mąka do podsypywania, cynamon dla smaku, cukier puder do dekoracji. Jabłka umyć, nie obierać. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki, które należy zanurzyć w miseczce z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody, a następnie podgrzać minutę w mikrofalówce. Dżem wymieszać z pozostałą wodą oraz cynamonem, a następnie podgrzać ok. 30 sekund. W tym czasie odcedzić jabłka i pokroić plasterki na pół, aby otrzymać półokręgi. Na blat lub stolnicę wysypać mąkę, rozwinąć i rozwałkować ciasto, a następnie podzielić je na sześć pasków. Na każdy nałożyć dżem lub mus. Dodać przygotowane wcześniej plasterki jabłek - układając wzdłuż jednego z dłuższych boków każdego płata ciasta, zaokrągloną
częścią bliżej brzegu. Ciasto powoli zwijać, tworząc różyczki. Układać w formie do muffinków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C. Piec około 30-35 minut. Gotowe przestudzić i posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.

/ 8Jabłka a la chipsy

Obraz
© 123RF.COM

Owocowe chipsy od kilku sezonów zyskują coraz większą rzeszę fanów. Bez problemu można je kupić w sklepach, w porcjowanych opakowaniach, ale równie łatwo można zrobić je samodzielnie. Wystarczy pokroić cienko owoc, bez usuwania gniazd nasiennych, oprószyć przyprawami korzennymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Można przygotować je także w suszarce do grzybów.

/ 8Rożki z ciasta francuskiego i jabłek

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto francuskie doskonale smakuje w wytrawnych połączeniach, ale klasyce na słodko z dodatkiem jabłka mało kto może się oprzeć. Wystarczy podsmażyć wraz z cukrem pokrojone jabłko, a następnie rozwinąć płat ciasta francuskiego i nałożyć na nie owocowy farsz. W ramach urozmaicenia można dodać rodzynki. Ciasto skleić za pomocą widelca, posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec przez ok. 25 minut w 190 stopniach C.

/ 8Omlet pieczony z jabłkami

Obraz
© 123RF.COM

Omlet z piekarnika to doskonała opcja na weekendowe, leniwe śniadanie. Do przygotowania ciasta należy mieć: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mleka, 3 łyżki mąki. Wśród dodatków oprócz 2 małych jabłek należy przygotować 1 łyżkę masła, 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki płynnego miodu oraz cukier puder do dekoracji.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, natłuścić patelnię, która nadaje się do piekarnika. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i podsmażyć w rondelku. Pod koniec doprawić miodem i cynamonem. Białka ubić na puszystą pianę, dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Zmiksować z żółtkami, mlekiem i mąką. Masę wyłożyć na patelnię, dodać kawałki jabłek. Piec 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

/ 8Pieczone jabłka z masą orzechowo-marcepanową

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika