Jabłka i gruszki na gorąco. Przepisy na obiad, deser i przekąski
Jabłka i gruszki należą do grona produktów, z których możemy korzystać praktycznie przez cały rok. Zależnie od odmiany są słodkie, twarde, kwaskowate lub miękkie i soczyste. Doskonale smakują jedzone "na surowo", tylko po umyciu, ale to w ciastach, z grilla czy zapiekane wraz z mięsem zyskują wyjątkowy aromat. Oto kilka prostych, a zarazem ciekawych przepisów na podanie tych zdrowych owoców.
Polskie skarby
Jabłka i gruszki należą do grona produktów, z których możemy korzystać praktycznie przez cały rok. Zależnie od odmiany są słodkie, twarde, kwaskowate lub miękkie i soczyste. Doskonale smakują jedzone "na surowo", tylko po umyciu, ale to w ciastach, z grilla czy zapiekane wraz z mięsem zyskują wyjątkowy aromat. Oto kilka prostych, a zarazem ciekawych przepisów na podanie tych zdrowych owoców.
Co warto o nich wiedzieć?
Jabłka dostarczają również sporych dawek witaminy C (jedna sztuka stanowi 18 proc. dziennego zapotrzebowania), która pomaga zwalczać wolne rodniki, a w połączeniu z witaminą P uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, tym samym zapobiegając nieestetycznym "pajączkom" na skórze. Znajdziemy w nich również cenny błonnik pokarmowy. Frakcje błonnika korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Uwaga! Przygotowując jabłka, używajmy nierdzewiejących noży i plastikowych tarek, dzięki czemu nie pozbawimy ich wartości odżywczych.
W składzie gruszek znajdziemy sporo składników mineralnych - najwięcej potasu. Są także bogate w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu tym występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. To doskonałe źródło witaminy A, C, PP i witamin z grupy B (B1, B2, B6). W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Bez wahania więc warto po nie sięgać, ponieważ w 84 proc. składają się z wody. Dodatkowo zawierają sporo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Składnik ten zwiększa swoją objętość pod wpływem wody, wypełniając żołądek i dając tym samym uczucie sytości, które ochroni przed pokusą na niezdrowe i tuczące smakołyki.
Zapiekane jabłka
Składniki: 6 średnich jabłek, 6 łyżek miodu, 3 gaście rodzynek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki płatków migdałowych, 1/2 szklanki łuskanych orzechów laskowych.
Przygotowanie: jabłka umyć i odciąć górne części. Wydrążyć środki, a następnie miąższ połączyć z bakaliami i nafaszerować owoce. Każde jabłko polać miodem, przykryć odkrojoną wcześniej częścią i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 170 stopniach C.
Winne gruszki
Składniki: 10 gruszek, 2 l wina słodkiego wiśniowego, 1 l soku z czarnej porzeczki, 10 gwiazdek anyżu, 2 laski cynamonu, 500 g cukru.
Przygotowanie: gruszki obrać, zostawiając ogonek. Do garnka wlać wino i sok, dodać przyprawy i zagotować, aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i gotować na większym ogniu około 5 minut, aby gruszki zmiękły. Po tym czasie gruszki wyjąć na talerz, a zawartość garnka zredukować do konsystencji syropu. Gotowym syropem polać owoce i podawać.
Wątróbka smażona z jabłkami
Składniki: 600 g wątróbki drobiowej, 2 jabłka, cebula dymka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 czerwona papryczka baby, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: wątróbki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Dymkę posiekać (białą i zieloną część). Umyte jabłka pokroić na "ósemki" i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski paprykę. W woreczku spożywczym wymieszać mąkę z pieprzem i majerankiem, dodaj wątróbki, szczelnie zamknąć i całość energicznie potrząsać. Wątróbki obsmażyć na oleju z obu stron. Zmniejszyć ogień i dodać jabłka, białą część dymki oraz paprykę. Smażyć całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec doprawić solą, dodać zieloną część dymki. Podawać z ryżem i sałatą.
Kaczka pieczona z gruszkami i rodzynkami
Składniki: 2 kg tuszki kaczki, 40 g majeranku, 5 łyżek oleju + do natłuszczenia formy, 3 łyżki octu winnego, 3 średnie gruszki, 1 łyżka płynnego miodu, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: przygotować marynatę, mieszając ocet, połowę majeranku, 1 łyżkę soli, olej i 2 szczypty pieprzu. Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć marynatą od zewnątrz i od wewnątrz. Tak przygotowane mięso zawinąć w folie i odłożyć na minimum 2-3 godziny. Gruszki obrać i pokroić, doprawić resztą majeranku i nafaszerować nimi kaczkę, którą następnie należy szczyć lub spiąć wykałaczkami. Delikatnie naciąć boki kaczki, a następnie ułożyć na wytłuszczonej blasze, piersią do dołu. Piec godzinę w 200 stopniach C, a po tym czasie odwrócić, naciąć w kilku miejscach i piec kolejną godzinę. Co jakiś czas polewać kaczkę wytapiającym się w trakcie pieczenia tłuszczem.
Sałatka z kurczakiem i jabłkami
Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, masło, sól, pieprz, miks sałat, oliwa z oliwek, kilka fioletowych winogron, 20 g sera gorgonzola, 1 małe jabłko, orzechy włoskie do dekoracji.
Przygotowanie: kurczaka oczyścić, natrzeć masłem, doprawić i podsmażyć na złoty kolor z każdej strony. W tym czasie lekko zgrillować pokrojone jabłko. Na talerzu ułożyć umytą sałatę, dodać pokrojonego kurczaka oraz jabłka, a także dodatki: orzechy, winogrona i ser. Całość skropić oliwą z oliwek.
Gruszki grillowane z gorgonzolą i orzechami
Składniki: 2 gruszki, 40 g gorgonzoli, 2 łyżeczki miodu, 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich, pieprz do smaku.
Przygotowanie: umyte gruszki przekroić i ułożyć na grillu na kilka minut. Ciepłe ułożyć na talerzu, dodać ser i orzechy, całość skropić miodem. Opcjonalnie doprawić do smaku.
Crumble z gruszkami i jabłkami
Składniki: 2 gruszki, 2 małe jabłka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cynamonu w proszku, 4 łyżki masła, 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie: gruszki i jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, posypując warstwy cynamonem. Całość skrop sokiem z cytryny. W głębokim talerzu wymieszaj cukier i mąkę, a następnie dodaj kawałeczki masła i połącz składniki ze sobą (tak jak przy tradycyjnej kruszonce). Posyp kawałeczkami ciasta owoce i włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni C. Piecz z termoobiegiem przez 30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
mp/WP Kuchnia