Jabłka i gruszki na gorąco. Przepisy na obiad, deser i przekąski

Jabłka i gruszki należą do grona produktów, z których możemy korzystać praktycznie przez cały rok. Zależnie od odmiany są słodkie, twarde, kwaskowate lub miękkie i soczyste. Doskonale smakują jedzone "na surowo", tylko po umyciu, ale to w ciastach, z grilla czy zapiekane wraz z mięsem zyskują wyjątkowy aromat. Oto kilka prostych, a zarazem ciekawych przepisów na podanie tych zdrowych owoców.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Polskie skarby

Obraz
© Fotolia

Jabłka i gruszki należą do grona produktów, z których możemy korzystać praktycznie przez cały rok. Zależnie od odmiany są słodkie, twarde, kwaskowate lub miękkie i soczyste. Doskonale smakują jedzone "na surowo", tylko po umyciu, ale to w ciastach, z grilla czy zapiekane wraz z mięsem zyskują wyjątkowy aromat. Oto kilka prostych, a zarazem ciekawych przepisów na podanie tych zdrowych owoców.

/ 9Co warto o nich wiedzieć?

Obraz
© Fotolia

Jabłka dostarczają również sporych dawek witaminy C (jedna sztuka stanowi 18 proc. dziennego zapotrzebowania), która pomaga zwalczać wolne rodniki, a w połączeniu z witaminą P uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, tym samym zapobiegając nieestetycznym "pajączkom" na skórze. Znajdziemy w nich również cenny błonnik pokarmowy. Frakcje błonnika korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Uwaga! Przygotowując jabłka, używajmy nierdzewiejących noży i plastikowych tarek, dzięki czemu nie pozbawimy ich wartości odżywczych.

W składzie gruszek znajdziemy sporo składników mineralnych - najwięcej potasu. Są także bogate w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu tym występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. To doskonałe źródło witaminy A, C, PP i witamin z grupy B (B1, B2, B6). W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Bez wahania więc warto po nie sięgać, ponieważ w 84 proc. składają się z wody. Dodatkowo zawierają sporo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Składnik ten zwiększa swoją objętość pod wpływem wody, wypełniając żołądek i dając tym samym uczucie sytości, które ochroni przed pokusą na niezdrowe i tuczące smakołyki.

/ 9Zapiekane jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 średnich jabłek, 6 łyżek miodu, 3 gaście rodzynek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki płatków migdałowych, 1/2 szklanki łuskanych orzechów laskowych.

Przygotowanie: jabłka umyć i odciąć górne części. Wydrążyć środki, a następnie miąższ połączyć z bakaliami i nafaszerować owoce. Każde jabłko polać miodem, przykryć odkrojoną wcześniej częścią i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 170 stopniach C.

/ 9Winne gruszki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 10 gruszek, 2 l wina słodkiego wiśniowego, 1 l soku z czarnej porzeczki, 10 gwiazdek anyżu, 2 laski cynamonu, 500 g cukru.

Przygotowanie: gruszki obrać, zostawiając ogonek. Do garnka wlać wino i sok, dodać przyprawy i zagotować, aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i gotować na większym ogniu około 5 minut, aby gruszki zmiękły. Po tym czasie gruszki wyjąć na talerz, a zawartość garnka zredukować do konsystencji syropu. Gotowym syropem polać owoce i podawać.

/ 9Wątróbka smażona z jabłkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 600 g wątróbki drobiowej, 2 jabłka, cebula dymka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 czerwona papryczka baby, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: wątróbki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Dymkę posiekać (białą i zieloną część). Umyte jabłka pokroić na "ósemki" i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski paprykę. W woreczku spożywczym wymieszać mąkę z pieprzem i majerankiem, dodaj wątróbki, szczelnie zamknąć i całość energicznie potrząsać. Wątróbki obsmażyć na oleju z obu stron. Zmniejszyć ogień i dodać jabłka, białą część dymki oraz paprykę. Smażyć całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec doprawić solą, dodać zieloną część dymki. Podawać z ryżem i sałatą.

/ 9Kaczka pieczona z gruszkami i rodzynkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg tuszki kaczki, 40 g majeranku, 5 łyżek oleju + do natłuszczenia formy, 3 łyżki octu winnego, 3 średnie gruszki, 1 łyżka płynnego miodu, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: przygotować marynatę, mieszając ocet, połowę majeranku, 1 łyżkę soli, olej i 2 szczypty pieprzu. Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć marynatą od zewnątrz i od wewnątrz. Tak przygotowane mięso zawinąć w folie i odłożyć na minimum 2-3 godziny. Gruszki obrać i pokroić, doprawić resztą majeranku i nafaszerować nimi kaczkę, którą następnie należy szczyć lub spiąć wykałaczkami. Delikatnie naciąć boki kaczki, a następnie ułożyć na wytłuszczonej blasze, piersią do dołu. Piec godzinę w 200 stopniach C, a po tym czasie odwrócić, naciąć w kilku miejscach i piec kolejną godzinę. Co jakiś czas polewać kaczkę wytapiającym się w trakcie pieczenia tłuszczem.

/ 9Sałatka z kurczakiem i jabłkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, masło, sól, pieprz, miks sałat, oliwa z oliwek, kilka fioletowych winogron, 20 g sera gorgonzola, 1 małe jabłko, orzechy włoskie do dekoracji.

Przygotowanie: kurczaka oczyścić, natrzeć masłem, doprawić i podsmażyć na złoty kolor z każdej strony. W tym czasie lekko zgrillować pokrojone jabłko. Na talerzu ułożyć umytą sałatę, dodać pokrojonego kurczaka oraz jabłka, a także dodatki: orzechy, winogrona i ser. Całość skropić oliwą z oliwek.

/ 9Gruszki grillowane z gorgonzolą i orzechami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 gruszki, 40 g gorgonzoli, 2 łyżeczki miodu, 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich, pieprz do smaku.

Przygotowanie: umyte gruszki przekroić i ułożyć na grillu na kilka minut. Ciepłe ułożyć na talerzu, dodać ser i orzechy, całość skropić miodem. Opcjonalnie doprawić do smaku.

/ 9Crumble z gruszkami i jabłkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 gruszki, 2 małe jabłka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cynamonu w proszku, 4 łyżki masła, 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie: gruszki i jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, posypując warstwy cynamonem. Całość skrop sokiem z cytryny. W głębokim talerzu wymieszaj cukier i mąkę, a następnie dodaj kawałeczki masła i połącz składniki ze sobą (tak jak przy tradycyjnej kruszonce). Posyp kawałeczkami ciasta owoce i włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni C. Piecz z termoobiegiem przez 30 minut, aż kruszonka się zarumieni.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji