Kaczka pieczona z gruszkami i rodzynkami
Składniki: 2 kg tuszki kaczki, 40 g majeranku, 5 łyżek oleju + do natłuszczenia formy, 3 łyżki octu winnego, 3 średnie gruszki, 1 łyżka płynnego miodu, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: przygotować marynatę, mieszając ocet, połowę majeranku, 1 łyżkę soli, olej i 2 szczypty pieprzu. Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć marynatą od zewnątrz i od wewnątrz. Tak przygotowane mięso zawinąć w folie i odłożyć na minimum 2-3 godziny. Gruszki obrać i pokroić, doprawić resztą majeranku i nafaszerować nimi kaczkę, którą następnie należy szczyć lub spiąć wykałaczkami. Delikatnie naciąć boki kaczki, a następnie ułożyć na wytłuszczonej blasze, piersią do dołu. Piec godzinę w 200 stopniach C, a po tym czasie odwrócić, naciąć w kilku miejscach i piec kolejną godzinę. Co jakiś czas polewać kaczkę wytapiającym się w trakcie pieczenia tłuszczem.