Wątróbka smażona z jabłkami
Składniki: 600 g wątróbki drobiowej, 2 jabłka, cebula dymka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 czerwona papryczka baby, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: wątróbki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Dymkę posiekać (białą i zieloną część). Umyte jabłka pokroić na "ósemki" i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski paprykę. W woreczku spożywczym wymieszać mąkę z pieprzem i majerankiem, dodaj wątróbki, szczelnie zamknąć i całość energicznie potrząsać. Wątróbki obsmażyć na oleju z obu stron. Zmniejszyć ogień i dodać jabłka, białą część dymki oraz paprykę. Smażyć całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec doprawić solą, dodać zieloną część dymki. Podawać z ryżem i sałatą.