Curry z kurczaka z ananasem
Jeśli trafimy do indyjskiej restauracji, zawsze w karcie znajdzie się curry z kurczaka, najtańszego i najbardziej dostępnego mięsa. Nasze curry będzie miało lekko słodkawy smak, a to dzięki ananasom. Składniki: dwie piersi z kurczaka, kilka plasterków świeżego ananasa, cebula, kawałek imbiru, dwa ząbki czosnku, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka przyprawy curry, łyżeczka mielonej kolendry, pieprz, sos sojowy, cukier trzcinowy. Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski. Mięso przekładamy do miski, posypujemy przyprawami i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy starty imbir, cukier, czosnek, sos sojowy i pokrojonego w kostkę ananasa. Gdy sos się zredukuje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Możemy dodać kilka łyżek śmietany.