Indyjskie curry z warzywami
Curry wywodzące się z Indii jest najbardziej chyba znane na świecie, a że ponad połowa mieszkańców tego subkontynentu to wegetarianie, nie jest dziwne, że bezmięsna wersja tego dania jest szczególnie popularna. Do zrobienia naszego curry potrzebne nam będą: puszka ciecierzycy, cukinia, papryka zielona i czerwona, kilka ząbków czosnku, cebula, dwie łyżeczki curry, łyżeczka mielonej kolendry, sos sojowy, mleczko kokosowe, puszka pomidorów bez skórki, papryczka chili, olej, sól i pieprz. Warzywa oczyszczamy i kroimy na spore kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekamy czosnek i cebulę, wlewamy pomidory, odsączoną ciecierzycę, dodajemy przyprawy, pokrojone warzywa i mleczko kokosowe. Dusimy kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną.