Instrukcja obsługi ananasa. Sprawdzone triki
Tańsze niż jabłka
Ananasy są źródłem witamin, minerałów oraz bromeliny, która wspomaga proces trawienia białka. Warto włączyć te owoce do codziennej diety. Możemy je kupić w promocji. W Lidlu kilogram kosztuje mniej niż 3 zł.
Jak obrać?
Wybierając w sklepie ananasa, należy go dokładnie obejrzeć ze wszystkich stron. Nie kupuj owoców ze śladami pleśni. Wśród zielonych liści poszukaj tego najmniejszego. Jeśli da się go łatwo wyciągnąć, to oznacza to, że ananas jest już dojrzały. Jak je obierać? Odetnij podstawę owocu i część przy liściach. Następnie postaw go na desce i odetnij nożem skórkę wokół ananasa. Następnie pokrój owoc na ćwiartki, każdą ćwiartkę ustaw pionowo na desce i usuń zdrewniały rdzeń.
Nie jest słodki?
Ananas jest za mało słodki? Wystarczy, że go posolisz. Sól kuchenna to niemal czysty chlorek sodu – substancja, która jest świetnym inhibitorem goryczy, czyli redukuje gorzki smak potraw, do których jest dodawana, zanim sygnał trafi do mózgu. Mózg nie dostaje informacji o gorzkim smaku (albo dostaje jej mniej), więc nie jest w stanie zrównoważyć sygnału o słodkim smaku. Słodki pozostaje niczym niestłumiony. I tak oto szczyptą soli poprawiamy smak ananasa.
Świeży czy z puszki?
Ananasy najlepiej jeść na surowo lub pić świeży wyciśnięty sok. Owoc sprawdzi się jako dodatek do koktajli, sałatek, dań w stylu azjatyckim oraz deserów. Pamiętaj jednak, by nie zalewać świeżego ananasa galaretką, ponieważ nie stężeje. Do potraw przygotowywanych na ciepło można wykorzystywać ananasy z puszki. Nie są one tak cenne, ale nie tracą wszystkich walorów smakowych. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego w zalewie oraz przyjrzeć się puszce od środka. Kwasy owocowe z ananasów mogą rozkładać metale, dlatego puszka ze śladami rdzy wewnątrz powinna razem z owocem wylądować w koszu na śmieci.
Owocowy recykling
Obierając ananasa, obcinamy znajdujący się na nim pióropusz liści. Nie wszyscy wiedzą, że z tej części można wyhodować nową roślinę. Obcięty kawałek włóż do słoika z ciepłą wodą, dodaj odrobinę ukorzeniacza i pozostaw, aż pojawią się małe korzonki. Wtedy roślinę przesadź do doniczki i regularnie podlewaj. Jeśli będziesz mieć szczęście, po kilku miesiącach pojawi się owoc - mniejszy niż uprawiany w tropikach, ale również bardzo smaczny.