Instrukcja obsługi ananasa. Sprawdzone triki

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Tańsze niż jabłka

Obraz
© Shutterstock.com

Ananasy są źródłem witamin, minerałów oraz bromeliny, która wspomaga proces trawienia białka. Warto włączyć te owoce do codziennej diety. Możemy je kupić w promocji. W Lidlu kilogram kosztuje mniej niż 3 zł.

/ 5Jak obrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Wybierając w sklepie ananasa, należy go dokładnie obejrzeć ze wszystkich stron. Nie kupuj owoców ze śladami pleśni. Wśród zielonych liści poszukaj tego najmniejszego. Jeśli da się go łatwo wyciągnąć, to oznacza to, że ananas jest już dojrzały. Jak je obierać? Odetnij podstawę owocu i część przy liściach. Następnie postaw go na desce i odetnij nożem skórkę wokół ananasa. Następnie pokrój owoc na ćwiartki, każdą ćwiartkę ustaw pionowo na desce i usuń zdrewniały rdzeń.

/ 5Nie jest słodki?

Obraz
© 123RF.COM

Ananas jest za mało słodki? Wystarczy, że go posolisz. Sól kuchenna to niemal czysty chlorek sodu – substancja, która jest świetnym inhibitorem goryczy, czyli redukuje gorzki smak potraw, do których jest dodawana, zanim sygnał trafi do mózgu. Mózg nie dostaje informacji o gorzkim smaku (albo dostaje jej mniej), więc nie jest w stanie zrównoważyć sygnału o słodkim smaku. Słodki pozostaje niczym niestłumiony. I tak oto szczyptą soli poprawiamy smak ananasa.

/ 5Świeży czy z puszki?

Obraz
© 123RF.COM

Ananasy najlepiej jeść na surowo lub pić świeży wyciśnięty sok. Owoc sprawdzi się jako dodatek do koktajli, sałatek, dań w stylu azjatyckim oraz deserów. Pamiętaj jednak, by nie zalewać świeżego ananasa galaretką, ponieważ nie stężeje. Do potraw przygotowywanych na ciepło można wykorzystywać ananasy z puszki. Nie są one tak cenne, ale nie tracą wszystkich walorów smakowych. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego w zalewie oraz przyjrzeć się puszce od środka. Kwasy owocowe z ananasów mogą rozkładać metale, dlatego puszka ze śladami rdzy wewnątrz powinna razem z owocem wylądować w koszu na śmieci.

/ 5Owocowy recykling

Obraz
© 123RF.COM

Obierając ananasa, obcinamy znajdujący się na nim pióropusz liści. Nie wszyscy wiedzą, że z tej części można wyhodować nową roślinę. Obcięty kawałek włóż do słoika z ciepłą wodą, dodaj odrobinę ukorzeniacza i pozostaw, aż pojawią się małe korzonki. Wtedy roślinę przesadź do doniczki i regularnie podlewaj. Jeśli będziesz mieć szczęście, po kilku miesiącach pojawi się owoc - mniejszy niż uprawiany w tropikach, ale również bardzo smaczny.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej