Instrukcja obsługi ananasa. Sprawdzone triki

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Tańsze niż jabłka

Obraz
© Shutterstock.com

Ananasy są źródłem witamin, minerałów oraz bromeliny, która wspomaga proces trawienia białka. Warto włączyć te owoce do codziennej diety. Możemy je kupić w promocji. W Lidlu kilogram kosztuje mniej niż 3 zł.

/ 5Jak obrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Wybierając w sklepie ananasa, należy go dokładnie obejrzeć ze wszystkich stron. Nie kupuj owoców ze śladami pleśni. Wśród zielonych liści poszukaj tego najmniejszego. Jeśli da się go łatwo wyciągnąć, to oznacza to, że ananas jest już dojrzały. Jak je obierać? Odetnij podstawę owocu i część przy liściach. Następnie postaw go na desce i odetnij nożem skórkę wokół ananasa. Następnie pokrój owoc na ćwiartki, każdą ćwiartkę ustaw pionowo na desce i usuń zdrewniały rdzeń.

/ 5Nie jest słodki?

Obraz
© 123RF.COM

Ananas jest za mało słodki? Wystarczy, że go posolisz. Sól kuchenna to niemal czysty chlorek sodu – substancja, która jest świetnym inhibitorem goryczy, czyli redukuje gorzki smak potraw, do których jest dodawana, zanim sygnał trafi do mózgu. Mózg nie dostaje informacji o gorzkim smaku (albo dostaje jej mniej), więc nie jest w stanie zrównoważyć sygnału o słodkim smaku. Słodki pozostaje niczym niestłumiony. I tak oto szczyptą soli poprawiamy smak ananasa.

/ 5Świeży czy z puszki?

Obraz
© 123RF.COM

Ananasy najlepiej jeść na surowo lub pić świeży wyciśnięty sok. Owoc sprawdzi się jako dodatek do koktajli, sałatek, dań w stylu azjatyckim oraz deserów. Pamiętaj jednak, by nie zalewać świeżego ananasa galaretką, ponieważ nie stężeje. Do potraw przygotowywanych na ciepło można wykorzystywać ananasy z puszki. Nie są one tak cenne, ale nie tracą wszystkich walorów smakowych. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego w zalewie oraz przyjrzeć się puszce od środka. Kwasy owocowe z ananasów mogą rozkładać metale, dlatego puszka ze śladami rdzy wewnątrz powinna razem z owocem wylądować w koszu na śmieci.

/ 5Owocowy recykling

Obraz
© 123RF.COM

Obierając ananasa, obcinamy znajdujący się na nim pióropusz liści. Nie wszyscy wiedzą, że z tej części można wyhodować nową roślinę. Obcięty kawałek włóż do słoika z ciepłą wodą, dodaj odrobinę ukorzeniacza i pozostaw, aż pojawią się małe korzonki. Wtedy roślinę przesadź do doniczki i regularnie podlewaj. Jeśli będziesz mieć szczęście, po kilku miesiącach pojawi się owoc - mniejszy niż uprawiany w tropikach, ale również bardzo smaczny.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw