Prosto i egzotycznie
Nie bez powodu curry kojarzy nam z egzotyczną potrawą. Tak naprawdę wszelkie tego typu potrawki swoją nazwę zawdzięczają tamilskiemu słowu "kari", oznaczającemu po prostu "sos". Curry to indyjska roślina przyprawowa oraz handlowa nazwa pewnej mieszanki przypraw.
Niezależnie jednak od tego, pierwszym skojarzeniem ze słowem curry jest pikantne i bardzo aromatyczne danie, które zyskuje popularność na całym świecie. Dziś jadamy je już nie tylko w egzotycznych restauracjach, ale także przygotowujemy w domu. Oto nasze trzy propozycje dania typu curry.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Indyjskie curry z warzywami
Curry wywodzące się z Indii jest najbardziej chyba znane na świecie, a że ponad połowa mieszkańców tego subkontynentu to wegetarianie, nie jest dziwne, że bezmięsna wersja tego dania jest szczególnie popularna. Do zrobienia naszego curry potrzebne nam będą: puszka ciecierzycy, cukinia, papryka zielona i czerwona, kilka ząbków czosnku, cebula, dwie łyżeczki curry, łyżeczka mielonej kolendry, sos sojowy, mleczko kokosowe, puszka pomidorów bez skórki, papryczka chili, olej, sól i pieprz. Warzywa oczyszczamy i kroimy na spore kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekamy czosnek i cebulę, wlewamy pomidory, odsączoną ciecierzycę, dodajemy przyprawy, pokrojone warzywa i mleczko kokosowe. Dusimy kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną.
Curry z kurczaka z ananasem
Jeśli trafimy do indyjskiej restauracji, zawsze w karcie znajdzie się curry z kurczaka, najtańszego i najbardziej dostępnego mięsa. Nasze curry będzie miało lekko słodkawy smak, a to dzięki ananasom. Składniki: dwie piersi z kurczaka, kilka plasterków świeżego ananasa, cebula, kawałek imbiru, dwa ząbki czosnku, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka przyprawy curry, łyżeczka mielonej kolendry, pieprz, sos sojowy, cukier trzcinowy. Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski. Mięso przekładamy do miski, posypujemy przyprawami i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy starty imbir, cukier, czosnek, sos sojowy i pokrojonego w kostkę ananasa. Gdy sos się zredukuje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Możemy dodać kilka łyżek śmietany.