Z dyskontu czy w ekologicznym sklepie?
Kiedyś był trudno dostępny, ale od kilku sezonów bez problemu kupimy go w hipermarketach, dyskontach, osiedlowych sklepikach czy na bazarkach. Zanim skusimy się na dobrą cenę, warto przyjrzeć się wybranemu okazowi. Korzeń powinien być twardszy o w miarę gładkiej skórce. Unikajmy tych zwiotczałych z pomarszczoną powierzchnią. Cechą pożądaną będzie wyczuwalny zapach, a naszą czujność powinny wzbudzić wszelkie przebarwienia, takie jak ciemniejsze plamki. To bowiem sygnał, że zaczyna się psuć. Z kolei o imbirze w proszku najwięcej powie nam etykieta. Warto zainwestować w produkt organiczny, do którego wzrostu nie wykorzystywano środków chemicznych. Korzeń imbiru można dokładnie wyszorować lub obrać - najlepiej za pomocą łyżeczki. Skrobiąc krawędzią, najłatwiej usuniemy cienką skórkę. A jak użyć tego superfood do naparu lub herbaty, aby naprawdę działał? Warto zastosować jeden trik.