Zielone lekarstwo
Wszystkie kiełki dobroczynnie wpływają na organizm. Niektóre gatunki warto jednak włączyć do menu w przypadku konkretnych dolegliwości. Dla serca i ze względu na wiosenne zmęczenie organizmu, dobrze jest sięgnąć po kiełki pszenicy. - Dzięki zawartym składnikom, pszenica działa ochronnie na serce i przeciwdziała starzeniu organizmu - tłumaczy Ilona Cichecka. - To przede wszystkim doskonałe źródło cynku i miedzi, ale też magnezu, wapnia, potasu, żelaza, fosforu, selenu, manganu, cynku, krzemu, jodu, miedzi i molibdenu oraz witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C i E. Taka bomba witamin i minerałów jest szczególnie polecana wiosną, gdyż po zimie często brakuje nam tych składników - dodaje ekspertka. - Trzeba jednak pamiętać, że kiełki te nie są odpowiednie dla osób, które źle tolerują pszenicę.