Idealny domowy rosołek ma swoje sekrety. Ujawniamy wszystkie!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Pyszny rosół to sztuka

Obraz
© 123RF

Domowy rosół to zupa, która rozgrzewa zimą i dodaje sił przy chorobie, świetnie smakuje w kameralnym gronie i na dużych rodzinnych imprezach. Rosół składa się z kilku składników zaledwie, ale jego przygotowanie jest niemal wiedzą tajemną. Jakie sekrety kryje w sobie przygotowanie rosołu? Sprawdźmy .

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5W jakiej kolejności dodawać składniki?

Obraz
© 123RF

Wbrew pozorom, by przygotować rosół nie wystarczy wrzucić mięsa z włoszczyzną do wody. Kolejność ma tu kluczowe znacznie. Do zimnej wody należy włożyć mięso – na przykład drobiowe z dodatkiem wołowiny – a po upływie 1-2 godzin dodać pokrojone warzywa. Dzięki temu nie rozpadną się wskutek zbyt długiej obróbki termicznej, a do tego pozostaną jędrne i po prostu smaczne. A sam rosół? Już nigdy nie będzie mętny!

/ 5Niezwykłe dodatki czy wierność tradycji?

Obraz
© 123RF

Tradycyjnie rosół nie powinien zawierać w sobie nic poza kilkoma rodzajami mięs i warzywami korzeniowymi – marchwią, pietruszką, selerem – oraz opaloną cebulą. Dla tych, którzy jednak są ciekawi, jak podbić smak domowego rosołu mamy inspirację. Zupa zyska niebywały smak, gdy dodamy do niej koper włoski – bulwę można wrzucić z resztą warzyw, a liście fenkuła z powodzeniem zastąpią koperek, którym posypujemy zupę na talerzu. Również nasiona kopru włoskiego wzbogacą rosół o niebanalny anyżkowy smak.

/ 5Kostka rosołowa czy domowy wzmacniacz smaku?

Obraz
© 123RF

Dodawanie kostki rosołowej do domowego rosołu to grzech. A w dodatku można samemu w prosty sposób nadać niebywałego aromatu rosołowi. Jak? Wystarczy dodać pęczek lubczyku do gotowania wywaru lub pod koniec wsypać nieco suszonego lubczyku, uprzednio rozcierając go w dłoniach. To właśnie on nadaje tego charakterystycznego smaku naszym polskim zupom. Świeży lubczyk można także posiekać drobno i posypać nim zupę na talerzu. Ten zapach uwodzi! Nic dziwnego – w końcu lubczyk to znany od wieków afrodyzjak.

/ 5Sól – na początku czy na końcu gotowania?

Obraz
© 123RF

Dobry rosół potrzebuje niewiele przypraw – sól, pieprz i nic więcej. A kiedy je dodać? Czy to ma znaczenie? Tak! Pieprz może zgorzknieć w zupie, więc świeżo mielony tylko na talerzu. A sól? Najlepiej ją dodać pod koniec gotowania, na chwilę przed zdjęciem garnka z palnika. Dzięki temu cały smak warzyw i mięsa przeniknie do zupy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości