Pyszny rosół to sztuka
Domowy rosół to zupa, która rozgrzewa zimą i dodaje sił przy chorobie, świetnie smakuje w kameralnym gronie i na dużych rodzinnych imprezach. Rosół składa się z kilku składników zaledwie, ale jego przygotowanie jest niemal wiedzą tajemną. Jakie sekrety kryje w sobie przygotowanie rosołu? Sprawdźmy .
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
W jakiej kolejności dodawać składniki?
Wbrew pozorom, by przygotować rosół nie wystarczy wrzucić mięsa z włoszczyzną do wody. Kolejność ma tu kluczowe znacznie. Do zimnej wody należy włożyć mięso – na przykład drobiowe z dodatkiem wołowiny – a po upływie 1-2 godzin dodać pokrojone warzywa. Dzięki temu nie rozpadną się wskutek zbyt długiej obróbki termicznej, a do tego pozostaną jędrne i po prostu smaczne. A sam rosół? Już nigdy nie będzie mętny!
Niezwykłe dodatki czy wierność tradycji?
Tradycyjnie rosół nie powinien zawierać w sobie nic poza kilkoma rodzajami mięs i warzywami korzeniowymi – marchwią, pietruszką, selerem – oraz opaloną cebulą. Dla tych, którzy jednak są ciekawi, jak podbić smak domowego rosołu mamy inspirację. Zupa zyska niebywały smak, gdy dodamy do niej koper włoski – bulwę można wrzucić z resztą warzyw, a liście fenkuła z powodzeniem zastąpią koperek, którym posypujemy zupę na talerzu. Również nasiona kopru włoskiego wzbogacą rosół o niebanalny anyżkowy smak.
Kostka rosołowa czy domowy wzmacniacz smaku?
Dodawanie kostki rosołowej do domowego rosołu to grzech. A w dodatku można samemu w prosty sposób nadać niebywałego aromatu rosołowi. Jak? Wystarczy dodać pęczek lubczyku do gotowania wywaru lub pod koniec wsypać nieco suszonego lubczyku, uprzednio rozcierając go w dłoniach. To właśnie on nadaje tego charakterystycznego smaku naszym polskim zupom. Świeży lubczyk można także posiekać drobno i posypać nim zupę na talerzu. Ten zapach uwodzi! Nic dziwnego – w końcu lubczyk to znany od wieków afrodyzjak.
Sól – na początku czy na końcu gotowania?
Dobry rosół potrzebuje niewiele przypraw – sól, pieprz i nic więcej. A kiedy je dodać? Czy to ma znaczenie? Tak! Pieprz może zgorzknieć w zupie, więc świeżo mielony tylko na talerzu. A sól? Najlepiej ją dodać pod koniec gotowania, na chwilę przed zdjęciem garnka z palnika. Dzięki temu cały smak warzyw i mięsa przeniknie do zupy.