Niemieckie parówki w Ameryce
Geneza ich powstania sięga aż 1478 roku, gdy we Frankfurcie nad Menem powstały pierwsze parówki. Inna z historii głosi, że to rzeźnik Johann Georghehner w 1600 roku wynalazł kiełbaski dachsund, czyli jamniki, które stały się popularne w Niemczech, a następnie wraz z imigrantami przybyły do Stanów Zjednoczonych. Wśród podróżujących był niejaki Charles Feltman, który w 1871 roku na Coney Island otworzył pierwszą budkę, w której serwował frankfurterki w bułce maślanej.
Nietypowa nazwa smakołyku wiąże się z kolejną ciekawą legendą. Podczas meczu polo Harry Stevans próbował sprzedawać parówki w bułkach, krzycząc _ Kupujcie jamniki, póki są gorące _. Jego rysownik nie był jednak pewny, jak zapisuje się "dachsund", dlatego na plakacie napisał po prostu: "hot dog". Wraz z upływem lat, hot-dog ewoluował i stawał się coraz bardziej popularny. Dziś ma nawet swoje święto, które przypada 4 lipca. Z tego powodu organizuje się konkursy jedzenia na czas - rekordzista pochłonął w ciągu 10 minut aż 69 sztuk!