Fast foodowe mrożonki - co w nich siedzi?

Producenci żywności doskonale zdają sobie sprawę, że codziennej gonitwie brakuje nam czasu nawet na podstawowe czynności. Wiele osób z ulgą przyjmuje więc wszelkie ułatwienia, a do takich z pewnością należy zaliczyć gotowe dania, które przed spożyciem wystarczy tylko podgrzać. Żeby było jeszcze łatwiej, możemy wybrać mrożonki z takimi specjałami. Mrożona pizza, frytki, hamburgery i inne tego typu specjały cieszą się dużą popularnością. Eksperci ostrzegają jednak, że nie zawsze to produkty godne polecenia. Co właściwie znajduje się w takim gotowym daniu?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Producenci żywności doskonale zdają sobie sprawę, że w codziennej gonitwie brakuje nam czasu nawet na podstawowe czynności. Wiele osób z ulgą przyjmuje więc wszelkie ułatwienia, a do takich z pewnością należy zaliczyć gotowe dania, które przed spożyciem wystarczy tylko podgrzać. Żeby było jeszcze łatwiej, możemy wybrać mrożonki z takimi specjałami, które można długo przechowywać w zamrażalce. Mrożona pizza, frytki, hamburgery i inne tego typu specjały cieszą się dużą popularnością. Eksperci ostrzegają jednak, że nie zawsze to produkty godne polecenia. Co właściwie znajduje się w takim gotowym daniu?

- Niestety mrożone fast foody to zazwyczaj produkty wysokoprzetworzone i bardzo kaloryczne, choć oczywiście zdarzają się wyjątki. Celem producentów, którzy wytwarzają takie dania nie jest przygotowanie zbilansowanego, zdrowego posiłku, a dania szybkiego i łatwego do przyrządzenia. Dobrze jeśli przy tym jest smaczne, ale jakość użytych składników nie jest tu najważniejsza - tłumaczy Agata Lewandowska z Poradni Dietosfera.

- W takich daniach dominują węglowodany, także te łatwoprzyswajalne, których nadmiar w diecie prowadzi do otyłości. Drugi istotny element to tłuszcze (różnego pochodzenia), które - jeśli spożywamy je w dużych ilościach - też skutkują przyrostem wagi.

Tuczące właściwości tłuszczów to nie jedyna pułapka, która się za nimi kryje.
- W daniach gotowych bardzo często występują izomery trans kwasów tłuszczowych. To rodzaj tłuszczu, który oprócz dostarczania kalorii, może też wywierać negatywny wpływ na profil lipidowy krwi, m.in. podnosi poziom cholesterolu całkowitego - tłumaczy dietetyczka.
- Dania z mięsem (przede wszystkim wieprzowym) jak np. hamburgery, naturalnie dostarczają też kwasów tłuszczowych nasyconych, które powinniśmy w diecie ograniczać. Kwasy tłuszczowe nasycone niestety znajdziemy też w produktach roślinnych - np. w oleju palmowym, który jest częstym dodatkiem do gotowych dań, np. mrożonych frytek - dodaje Agata Lewandowska.

Ceny mrożonych fast foodów zazwyczaj są dosyć niskie. Niestety w parze z ceną nie zawsze idzie jakość. Smak i wygląd takich dań nie nie jest więc zasługą naturalnych, wysokiej jakości składników, a rozmaitych dodatków do żywności.
- Wiele z nich to substancje obojętne dla zdrowia, jednak zdarzają się i takie, co do których istnieją podejrzenia, że mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. np. dodawany do bardzo wielu potraw glutaminian sodu - tłumaczy specjalistka z Dietosfery. - O ile gotowe dania są często źródłem wielu dodatków do żywności, a także kalorii, nie są zazwyczaj skarbnicami składników wartościowych pod względem odżywczych. Mało w nich witamin, składników mineralnych czy przeciwutleniaczy.

Choć nie brzmi to zachęcająco, nie musimy wpadać w panikę i omijać lodówek z mrożonymi daniami gotowymi szerokim łukiem.
- Osoby zdrowe, bez większych konsekwencji mogą raz na jakiś czas, ratować się takim daniem w przypadku braku czasu na zrobienie obiadu. Nie poleca się ich jednak osobom ze schorzeniami układu krążenia, cukrzycą i niektórymi chorobami przewodu pokarmowego - mówi Agata Lewandowska.
- Wszystkim, bez względu na stan zdrowia odradza się jednak częste spożywanie takich dań. Nie spotkamy w nich wprawdzie nic trującego, ale skutki długofalowego i częstego ich spożywania w postaci nadwagi czy podwyższonego poziomu cholesterolu mogą nam się przytrafić. Istnieje też ryzyko niedoboru witamin i składników mineralnych, ponieważ dieta oparta na "gotowcach" przeważnie jest zbyt mało zbilansowana i urozmaicona. Namawiam do najczęstszego przygotowywania prostych i szybkich, ale zdrowych posiłków domowych - dodaje ekspertka.

Choć mrożone fast foody generalnie nie należą do produktów zdrowych, także w tej grupie możemy znaleźć dania lepszej i gorszej jakości.
- Przede wszystkim czytajmy etykiety i wybierajmy te produkty z jak najkrótszą listą składników na opakowaniu. Starajmy się wybierać dania bez tłuszczów utwardzonych (uwodornionych), syropu glukozowo-fruktozowego, wzmacniaczy smaku i zapachu np. glutaminianu sodu, a także barwników i konserwantów. Jeśli w składzie znajdują się jakieś pozycje, których nie potrafimy rozszyfrować, a nie mamy na ten temat szczegółowej wiedzy, lepiej odłożyć taki produkt do zamrażarki - radzi dietetyczka.

AD/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru