Lody herbaciane
Herbata to także znakomity dodatek do deserów. Jednym z najlepszych, ale również dość pracochłonnych są lody. Warto jednak się pomęczyć, bo efekt jest znakomity. Potrzebne nam będą: dwie szklanki mleka, laska wanilii, pięć żółtek, pół szklanki cukru, szklanka śmietany 36 proc. i trzy łyżki zielonej herbaty liściastej. Mleko gotujemy z laską wanilii, przekrojoną wzdłuż na pół. Herbatę zalewamy mlekiem, pozwalamy jej się zaparzyć. W misce ucieramy żółtka z cukrem, aż zrobi się biały krem. Wlewamy do miski zaparzoną w mleku herbatę i ucieramy masę mikserem. Gdy zacznie gęstnieć, wstawiamy miskę do lodówki na godzinę. Dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy dokładnie, wlewamy masę do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co jakiś czas masę mieszamy łyżką i znów
chłodzimy. Lody są gotowe po kilku godzinach.