Herbata nie tylko do picia

Herbata znana jest przede wszystkim jako gorący aromatyczny napar. Liście herbaty służą też do przygotowywania zimnych napojów orzeźwiających. Jednak w wielu kuchniach świata liście tej rośliny niekoniecznie zalewa się wodą. Są też powszechnie stosowane jako składnik dań śniadaniowych i obiadowych. Herbata aromatyzuje potrawy, dodaje im specyficznego smaku i zapachu, a także wzbogaca je o obecne w tej roślinie antyoksydanty. Warto poeksperymentować i w polskiej kuchni, tworząc herbaciane dania, które zapewnią niezapomniane doznania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Liście do obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Herbata znana jest przede wszystkim jako gorący aromatyczny napar. Liście herbaty służą też do przygotowywania zimnych napojów orzeźwiających. Jednak w wielu kuchniach świata liście tej rośliny niekoniecznie zalewa się wodą. Są też powszechnie stosowane jako składnik dań śniadaniowych i obiadowych. Herbata aromatyzuje potrawy, dodaje im specyficznego smaku i zapachu, a także wzbogaca je o obecne w tej roślinie antyoksydanty. Warto poeksperymentować i w polskiej kuchni, tworząc herbaciane dania, które zapewnią niezapomniane doznania.

AD/mmch/WP Kuchnia

/ 7Kurczak wędzony w herbacie

Obraz
© 123RF.COM

To tradycyjne chińskie danie jest bardzo łatwe do przygotowania w domu. Nie potrzebujemy wędzarni, wystarczy wok, i trochę folii aluminiowej. Składniki: dwie piersi z kurczaka, sól, pieprz, kilka łyżek brązowego cukru, kilka łyżek liściastej herbaty, pół szklanki ryżu. Piersi z kurczaka solimy, obtaczamy w pieprzu i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wok wykładamy folią aluminiową (kilka warstw). Sypiemy cukier, ryż i herbatę, wszystko mieszamy. Następnie wstawiamy kratkę (najczęściej jest w zestawie z wokiem), kładziemy na niej kurczaka, wok dokładnie przykrywamy, by nie uciekała para (można jeszcze uszczelnić folią aluminiową). Stawiamy wok na gazie i pozostawiamy około 15 minut. Następnie kurczaka odwracamy i wędzimy jeszcze pół godziny. Tak przygotowany
kurczak jest soczysty, pachnący dymem i herbatą.

/ 7Marmurkowe jajka

Obraz
© 123RF.COM

Ta potrawa zachwyci wszystkich, a jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Potrzebujemy: sześć jajek, trzy łyżki czarnej herbaty, kilka ziaren pieprzu, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, kilka łyżek sosu sojowego. Jajka gotujemy na twardo, a następnie delikatnie obijamy skorupkę, uważając, by nie odpadła od jajka. Gotujemy herbatę wraz z pozostałymi składnikami. Zalewę chłodzimy, wkładamy do niej jajka i pozostawiamy na noc. Jajka przygotowane w ten sposób zyskują nie tylko orientalny smak, ale i fantastyczną, marmurkową fakturę.

/ 7Sum w herbacie

Obraz
© Shutterstock.com

Połączenie ryby z herbatą to także pomysł z Chin i Japonii. W Azji bardzo popularną rybą jest sum, więc proponujemy takie danie. Składniki: dwa filety z suma (około 600 gramów), dwie saszetki zielonej herbaty, dwie łyżki cukru, trochę masła, sól i pieprz oraz mała butelka piwa imbirowego. Rybę kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem i solą. Piwo imbirowe podgrzewamy i zaparzamy w nim herbatę. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Rybę układamy w naczyniu do pieczenia, zalewamy wywarem z piwa i herbaty, solimy delikatnie i dodajemy masło (płyn powinien tylko lekko przykryć rybę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około pół godziny. Podajemy z ryżem.

/ 7Lody herbaciane

Obraz
© Shutterstock.com

Herbata to także znakomity dodatek do deserów. Jednym z najlepszych, ale również dość pracochłonnych są lody. Warto jednak się pomęczyć, bo efekt jest znakomity. Potrzebne nam będą: dwie szklanki mleka, laska wanilii, pięć żółtek, pół szklanki cukru, szklanka śmietany 36 proc. i trzy łyżki zielonej herbaty liściastej. Mleko gotujemy z laską wanilii, przekrojoną wzdłuż na pół. Herbatę zalewamy mlekiem, pozwalamy jej się zaparzyć. W misce ucieramy żółtka z cukrem, aż zrobi się biały krem. Wlewamy do miski zaparzoną w mleku herbatę i ucieramy masę mikserem. Gdy zacznie gęstnieć, wstawiamy miskę do lodówki na godzinę. Dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy dokładnie, wlewamy masę do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co jakiś czas masę mieszamy łyżką i znów
chłodzimy. Lody są gotowe po kilku godzinach.

/ 7Herbaciany ryż

Obraz
© Shutterstock.com

Na Dalekim Wschodzie ryż i herbata stanowią dwa podstawowe składniki codziennej diety. Nie dziwi więc fakt, że są one ze sobą łączone. Do przygotowania herbacianego ryżu potrzebujemy: torebkę ryżu, dwie łyżki zielonej herbaty, łyżkę sosu sojowego i łyżkę octu ryżowego. Ryż wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy herbatę, sos i ocet i gotujemy, aż ryż będzie miękki. To znakomity dodatek do dań np. kuchni chińskiej.

/ 7Karkówka w sosie herbacianym

Obraz
© Shutterstock.com

Liście herbaty mogą być również znakomitą przyprawą do mięsa. Karkówka w herbacianym sosie będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Potrzebujemy: kilogram karkówki, masło, dwie łyżki herbaty liściastej, dwa posiekane ząbki czosnku, pokrojone w kostkę jabłko, szklankę białego wina, sól i pieprz. Mięso kroimy w plastry, solimy, posypujemy pieprzem i obsmażamy lekko na maśle. Przekładamy je do rondla, a na tej samej patelni podsmażamy jabłko. Wlewamy wino, dodajemy herbatę i dusimy krótko. Zalewamy sosem mięso, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie