Herbata nie tylko do picia
Herbata znana jest przede wszystkim jako gorący aromatyczny napar. Liście herbaty służą też do przygotowywania zimnych napojów orzeźwiających. Jednak w wielu kuchniach świata liście tej rośliny niekoniecznie zalewa się wodą. Są też powszechnie stosowane jako składnik dań śniadaniowych i obiadowych. Herbata aromatyzuje potrawy, dodaje im specyficznego smaku i zapachu, a także wzbogaca je o obecne w tej roślinie antyoksydanty. Warto poeksperymentować i w polskiej kuchni, tworząc herbaciane dania, które zapewnią niezapomniane doznania.
Liście do obiadu
Herbata znana jest przede wszystkim jako gorący aromatyczny napar. Liście herbaty służą też do przygotowywania zimnych napojów orzeźwiających. Jednak w wielu kuchniach świata liście tej rośliny niekoniecznie zalewa się wodą. Są też powszechnie stosowane jako składnik dań śniadaniowych i obiadowych. Herbata aromatyzuje potrawy, dodaje im specyficznego smaku i zapachu, a także wzbogaca je o obecne w tej roślinie antyoksydanty. Warto poeksperymentować i w polskiej kuchni, tworząc herbaciane dania, które zapewnią niezapomniane doznania.
AD/mmch/WP Kuchnia
Kurczak wędzony w herbacie
To tradycyjne chińskie danie jest bardzo łatwe do przygotowania w domu. Nie potrzebujemy wędzarni, wystarczy wok, i trochę folii aluminiowej. Składniki: dwie piersi z kurczaka, sól, pieprz, kilka łyżek brązowego cukru, kilka łyżek liściastej herbaty, pół szklanki ryżu. Piersi z kurczaka solimy, obtaczamy w pieprzu i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wok wykładamy folią aluminiową (kilka warstw). Sypiemy cukier, ryż i herbatę, wszystko mieszamy. Następnie wstawiamy kratkę (najczęściej jest w zestawie z wokiem), kładziemy na niej kurczaka, wok dokładnie przykrywamy, by nie uciekała para (można jeszcze uszczelnić folią aluminiową). Stawiamy wok na gazie i pozostawiamy około 15 minut. Następnie kurczaka odwracamy i wędzimy jeszcze pół godziny. Tak przygotowany
kurczak jest soczysty, pachnący dymem i herbatą.
Marmurkowe jajka
Ta potrawa zachwyci wszystkich, a jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Potrzebujemy: sześć jajek, trzy łyżki czarnej herbaty, kilka ziaren pieprzu, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, kilka łyżek sosu sojowego. Jajka gotujemy na twardo, a następnie delikatnie obijamy skorupkę, uważając, by nie odpadła od jajka. Gotujemy herbatę wraz z pozostałymi składnikami. Zalewę chłodzimy, wkładamy do niej jajka i pozostawiamy na noc. Jajka przygotowane w ten sposób zyskują nie tylko orientalny smak, ale i fantastyczną, marmurkową fakturę.
Sum w herbacie
Połączenie ryby z herbatą to także pomysł z Chin i Japonii. W Azji bardzo popularną rybą jest sum, więc proponujemy takie danie. Składniki: dwa filety z suma (około 600 gramów), dwie saszetki zielonej herbaty, dwie łyżki cukru, trochę masła, sól i pieprz oraz mała butelka piwa imbirowego. Rybę kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem i solą. Piwo imbirowe podgrzewamy i zaparzamy w nim herbatę. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Rybę układamy w naczyniu do pieczenia, zalewamy wywarem z piwa i herbaty, solimy delikatnie i dodajemy masło (płyn powinien tylko lekko przykryć rybę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około pół godziny. Podajemy z ryżem.
Lody herbaciane
Herbata to także znakomity dodatek do deserów. Jednym z najlepszych, ale również dość pracochłonnych są lody. Warto jednak się pomęczyć, bo efekt jest znakomity. Potrzebne nam będą: dwie szklanki mleka, laska wanilii, pięć żółtek, pół szklanki cukru, szklanka śmietany 36 proc. i trzy łyżki zielonej herbaty liściastej. Mleko gotujemy z laską wanilii, przekrojoną wzdłuż na pół. Herbatę zalewamy mlekiem, pozwalamy jej się zaparzyć. W misce ucieramy żółtka z cukrem, aż zrobi się biały krem. Wlewamy do miski zaparzoną w mleku herbatę i ucieramy masę mikserem. Gdy zacznie gęstnieć, wstawiamy miskę do lodówki na godzinę. Dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy dokładnie, wlewamy masę do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co jakiś czas masę mieszamy łyżką i znów
chłodzimy. Lody są gotowe po kilku godzinach.
Herbaciany ryż
Na Dalekim Wschodzie ryż i herbata stanowią dwa podstawowe składniki codziennej diety. Nie dziwi więc fakt, że są one ze sobą łączone. Do przygotowania herbacianego ryżu potrzebujemy: torebkę ryżu, dwie łyżki zielonej herbaty, łyżkę sosu sojowego i łyżkę octu ryżowego. Ryż wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy herbatę, sos i ocet i gotujemy, aż ryż będzie miękki. To znakomity dodatek do dań np. kuchni chińskiej.
Karkówka w sosie herbacianym
Liście herbaty mogą być również znakomitą przyprawą do mięsa. Karkówka w herbacianym sosie będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Potrzebujemy: kilogram karkówki, masło, dwie łyżki herbaty liściastej, dwa posiekane ząbki czosnku, pokrojone w kostkę jabłko, szklankę białego wina, sól i pieprz. Mięso kroimy w plastry, solimy, posypujemy pieprzem i obsmażamy lekko na maśle. Przekładamy je do rondla, a na tej samej patelni podsmażamy jabłko. Wlewamy wino, dodajemy herbatę i dusimy krótko. Zalewamy sosem mięso, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości.