Halucynogenne ryby

Wiele gatunków ryb uważanych jest za halucynogenne, a ich zjedzenie może spowodować dziwne zmiany w świadomości. Część z nich żyje w tropikach, ale niektóre znajdziemy też w europejskich wodach.

Obraz

/ 7Nie tylko w tropikach

Obraz
© Fotolia

Wiele gatunków ryb uważanych jest za halucynogenne, a ich zjedzenie może spowodować dziwne zmiany w świadomości. Część z nich żyje w tropikach, ale niektóre znajdziemy też w europejskich wodach.

(AD, KRe, kuchnia.wp.pl)

/ 7Makrela

Obraz
© Fotolia

Ta popularna ryba, jedna z najczęściej zjadanych w Europie, może powodować zaburzenia świadomości i utratę kontroli nad organizmem.

W mięsie makreli znajduje się bowiem skombrotoksyna, będącą mieszaniną wielu związków chemicznych, powstających w czasie bakteryjnego rozkładu tkanki skórnej i mięśniowej. Do niepożądanych skutków spożycia dochodzi głównie w przypadku zatrucia. Objawy to kołatanie serca, silne bóle głowy, wymioty oraz wysypka skórna. Efekty mogą utrzymywać się aż do ośmiu dni od chwili spożycia.

/ 7Brzana

Obraz
© Fotolia

Pływająca w polskich rzekach brzana (Barbus barbus) w okresie tarła, czyli w czerwcu, wykazuje niecodzienne właściwości.

Jej ikra zawiera bowiem bardzo silne toksyny, które mogą nawet wywołać paraliż. Substancje te jednak mają nie tylko toksyczny, ale również halucynogenny wpływ na ludzki organizm.

/ 7Salpa

Obraz
© Fotolia

To gatunek ryby zaliczanej do rodziny prażmowatych, żyjący u brzegów Afryki i Europy w Oceanie Atlantyckim, Zatoce Biskajskiej, a także Morzu Śródziemnym. Osiąga maksymalnie do ok. 50 cm długości. Młode rybki żywią się bezkręgowcami, dorosłe są roślinożerne. Salpę znajdziemy w wielu europejskich restauracjach.

Halucynogenne właściwości mają rybie głowy, a na talerzach serwowane są zwykle tusze. Jeśli jednak kucharz się pomyli albo sami ugotujemy zupę na rybich głowach, konsekwencje posiłku mogą nas nieprzyjemnie zaskoczyć. Skutki porównuje się do działania grzybów halucynogennych, zaburzenia świadomości mogą utrzymać się nawet kilka dni.

/ 7Cefal

Obraz
© Fotolia

Mugil cephalus, bo taką nazwę łacińską nosi ta ryba, zamieszkuje przybrzeżne wody południowej Europy, Morze Czarne i Azowskie. Przestaje być smaczna, gdy zbyt długo będzie wędrowała na stół.

Tworzące się wówczas toksyny mogą wywoływać palpitacje i bóle głowy, a także nudności i czasową utratę świadomości. A że cefale łatwo znajdziemy w restauracjach na południu Europy, warto sprawdzić, czy są prosto z morza.

/ 7Barwena molukańska

Obraz
© Fotolia

Ta mała kolorowa ryba (osiąga mniej więcej 20 cm długości) żyje w Oceanie Indyjskim i w Pacyfiku, ale w ostatnich latach przedostała się też do Morza Śródziemnego.

Tworzy ławice i jest łatwa do złowienia. Wnętrzności tej ryby powodują bóle głowy, koszmary senne, a w połączeniu z alkoholem mogą wywoływać halucynacje.

/ 7Abudefduf

Obraz
© Fotolia

Pod nazwą Abudefduf kryje się rodzaj niedużych, morskich ryb okoniokształtnych z rodziny garbikowatych. Występują w rafach koralowych tropikalnych mórz, głównie w Oceanie Indyjskim. Niektóre gatunki hodowane są w akwariach morskich.

Tubylcy łowiący garbiki dokładnie usuwają wszystkie wnętrzności. Inaczej czekają ich niecodzienne doznania, począwszy od sztywnienia języka, na zaburzeniach widzenia skończywszy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja