Gulasz z soczewicy
Inną wersją gulaszu wegetariańskiego jest gulasz z soczewicy, z dodatkiem kotletów sojowych, które są bardzo smaczne, choć mięsożercy nimi gardzą. Aby przygotować to danie potrzebne nam będą: szklanka czerwonej soczewicy, 10 kotletów sojowych (przygotowanych wcześniej), kilka pieczarek, brokuł, dwa obrane pomidory, zielona papryka, łyżka przyprawy curry, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki startego imbiru, sól i pieprz. Soczewicę zalewamy wodą, solimy, dodajemy curry, pomidory i gotujemy około 20 minut. Warzywa kroimy na kawałki, a kotlety sojowe namaczamy w gorącej wodzie z dodatkiem soli. Warzywa smażymy na patelni i dodajemy do soczewicy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę kotlety, mieszamy delikatnie i doprawiamy do smaku. Smacznego!
AD/mp/WP Kuchnia