Grzyby nie dla wszystkich?
- Zdecydowanie odradza się jedzenie grzybów dzieciom, a także osobom starszym dlaczego?
- Zawsze mawiano, że to z uwagi na fakt, iż są ciężkostrawne. Jednakże opinia o ich ciężkostrawności jest trochę przesadzona. Chodzi generalnie o to, iż grzyby zawierają wielocukier, zwany chityną. Jednak należy pamiętać, że ten sam wielocukier zawierają różne warzywa. Spożyta chityna pełni rolę podobną do błonnika - wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Można przecież kupić na rynku suplementy na odchudzanie z chityną... Ewentualne problemy z trawieniem chityny mogą mieć jedynie osoby ze źle funkcjonującym układem trawiennym. Według opracowania pt. "Mity o grzybach", opinie o ciężkostrawności grzybów mogą wynikać z mykofobii: _ "Niektóre narody można określić nazwą mykofobów (czyli panicznie bojących się jedzenia grzybów, zwłaszcza dzikich - głównie strefa anglosaska), inne do mykofilów (czyli lubiących biegać po lesie i przyrządzać znalezione owocniki - głównie Azjaci i Słowianie)." _