Najzdrowsze grzyby
- Grzyb, grzybowi nie równy, które z popularnych gatunków mają najwięcej cennych składników?
- Mechanizm wpływu różnych gatunków grzybów oraz poszczególnych substancji w nich zawartych na organizm człowieka nie jest do końca wyjaśniony. Należy prowadzić dalsze badania z uwzględnieniem nowych gatunków oraz izolowanych z nich składników aktywnych. Trzeba też szczegółowo określić, które z ekstraktów grzybowych lub aktywnych składników są rekomendowane w celu osiągnięcia określonego efektu prozdrowotnego. Na przykład najczęściej stosowane preparaty wzmacniające układ odpornościowy oraz przeciwdziałające nowotworom są produkowane z takich gatunków grzybów jak lakownica lśniąca, twardziak jadalny, żagwica listkowata, wrośniak różnobarwny, maczużnik chiński. Jednak również bardziej popularne gatunki zawierają składniki, o których wspomniałam wcześniej. Wartościowymi grzybami są m.in. boczniak, borowik, maślak zwyczajny czy koźlarz czerwony.