Sałatka grzybowa
Sałatka z grzybów może być zimą bardzo oryginalną przystawką do głównego dania. Wykorzystujemy wszystkie grzyby, jakie mamy do dyspozycji, możemy również mieszać różne gatunki, ważne, by kawałki były mniej więcej takiej samej wielkości. Potrzebujemy: ugotowane we wrzątku, pokrojone grzyby, kilka dużych cebuli, dwie marchewki, seler, kilka korzeni pietruszki, szklanka oleju, kilka łyżek octu, szklanka wody, kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól i ostra papryka w proszku. Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju, warzywa obieramy i ścieramy na tarce, dorzucamy do cebuli i krótko dusimy. Dodajemy resztę oleju, wodę, ocet i przyprawy, a na końcu grzyby. Gorące wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 30 minut w temperaturze 80 stopni C.