Grzyby solone
Solenie grzybów było bardzo popularne przed laty. Tak przygotowane grzyby, po wymoczeniu w czystej wodzie, smakują prawie jak świeże. Do solenia nadają się przede wszystkim grzyby, które pod kapeluszem mają blaszki, a nie rurki, czyli kurki, gąski, rydze czy kanie. Na ich przygotowanie potrzebujemy: obgotowane grzyby, dokładnie umyte i ostudzone, kilka pokrojonych drobno ząbków czosnku, kilka łyżek ziela angielskiego, 3/4 szklanki soli (najlepiej niejodowanej), pęczek tymianku. W kamionkowym naczyniu umieszczamy na dnie kilka gałązek tymianku, trochę czosnku i ziela angielskiego, na to warstwę grzybów, którą solimy, kolejną warstwę kapeluszy, trochę przypraw, znów sól i tak do wyczerpania grzybów. Wszystko lekko uciskamy, aż puszczą płyn. Na grzyby kładziemy talerzyk i obciążamy go kamieniem lub słoikiem z wodą. Grzyby można przechowywać w lodówce kilka miesięcy, zawsze jednak muszą być przykryte płynem.