Grzyby marynowane. Przepisy na przetwory z grzybów na zimę

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

/ 6Pięć pomysłów

Obraz
© Pixabay.com

Prawdziwi grzybiarze chwalą się przede wszystkim tym, ile grzybów udało im się zebrać. Im więcej, tym lepiej. Co jednak robić później ze swoimi zbiorami? Nie da się ich zjeść od razu, więc trzeba je w jakiś sposób zakonserwować, by zachować smak i zapach prawdziwków, kurek, maślaków czy opieniek do kolejnego sezonu. Oto pięć naszych propozycji na grzybowe przetwory.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Grzyby marynowane

Obraz
© 123RF

Obok suszenia i mrożenia, marynowanie to najbardziej popularny sposób na wykorzystanie grzybów. Ocet zmienia trochę ich smak, ale marynowane maślaki, kurki, podgrzybki czy opieńki to prawdziwy rarytas. Do marynowania nadają się grzyby małe i jędrne, choć niektórzy lubią także większe egzemplarze. Musimy je dokładnie oczyścić, umyć, przez pięć minut obgotowywać razem z cebulą we wrzącej wodzie i dokładnie odsączyć. Marynatę robimy z czterech szklanek wody, szklanki octu spirytusowego, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżeczek soli, kilku ziaren ziela angielskiego, łyżki gorczycy, łyżki ziaren pieprzu i kilku liści laurowych. Wszystkie składniki marynaty wkładamy do garnka, zagotowujemy do wrzenia. Grzyby wkładamy do słoiczków, zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia.

/ 6Grzyby solone

Obraz
© 123RF

Solenie grzybów było bardzo popularne przed laty. Tak przygotowane grzyby, po wymoczeniu w czystej wodzie, smakują prawie jak świeże. Do solenia nadają się przede wszystkim grzyby, które pod kapeluszem mają blaszki, a nie rurki, czyli kurki, gąski, rydze czy kanie. Na ich przygotowanie potrzebujemy: obgotowane grzyby, dokładnie umyte i ostudzone, kilka pokrojonych drobno ząbków czosnku, kilka łyżek ziela angielskiego, 3/4 szklanki soli (najlepiej niejodowanej), pęczek tymianku. W kamionkowym naczyniu umieszczamy na dnie kilka gałązek tymianku, trochę czosnku i ziela angielskiego, na to warstwę grzybów, którą solimy, kolejną warstwę kapeluszy, trochę przypraw, znów sól i tak do wyczerpania grzybów. Wszystko lekko uciskamy, aż puszczą płyn. Na grzyby kładziemy talerzyk i obciążamy go kamieniem lub słoikiem z wodą. Grzyby można przechowywać w lodówce kilka miesięcy, zawsze jednak muszą być przykryte płynem.

/ 6 Sałatka grzybowa

Obraz
© 123RF

Sałatka z grzybów może być zimą bardzo oryginalną przystawką do głównego dania. Wykorzystujemy wszystkie grzyby, jakie mamy do dyspozycji, możemy również mieszać różne gatunki, ważne, by kawałki były mniej więcej takiej samej wielkości. Potrzebujemy: ugotowane we wrzątku, pokrojone grzyby, kilka dużych cebuli, dwie marchewki, seler, kilka korzeni pietruszki, szklanka oleju, kilka łyżek octu, szklanka wody, kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól i ostra papryka w proszku. Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju, warzywa obieramy i ścieramy na tarce, dorzucamy do cebuli i krótko dusimy. Dodajemy resztę oleju, wodę, ocet i przyprawy, a na końcu grzyby. Gorące wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 30 minut w temperaturze 80 stopni C.

/ 6 Grzyby duszone w słoikach

Obraz
© 123RF

Duszone grzyby idealnie nadają się do sosów. Tak przygotowane zachowują smak i konsystencję. Do duszenia nadają się wszystkie grzyby, ale najbardziej prawdziwki i podgrzybki. Przepis jest prosty. Potrzebujemy: trzy kostki masła, dwa kilogramy grzybów, dwie duże cebule, sól i pieprz. Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy na duże kawałki. Cebule kroimy w piórka. W dużym rondlu rozgrzewamy całe masło, wrzucamy grzyby i cebulę, dusimy mieszając około pół godziny. Przekładamy do małych słoiczków, mocno ugniatając. Na wierzchu, po ostygnięciu, musi się pojawić warstwa masła. Trzymamy w lodówce.

/ 6Kurki na zupę

Obraz
© 123RF

Smakosze uwielbiają zupę kurkową. Jest ona delikatna i bardzo aromatyczna. Sezon na te pyszne grzyby jest jednak krótki, więc warto przygotować kilka słoiczków kurek, które od razu będzie można wykorzystać do przygotowania zupy. Potrzebne nam będą jedynie trzy składniki: grzyby, woda i sól. Kurki czyścimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 10 minut i odcedzamy. Przygotowujemy solankę w proporcji łyżka soli na litr wody. Grzyby wkładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy solanką. Zakręcamy i pasteryzujemy pół godziny w temp. 80 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita