Jak przygotować grzaniec?
Przygotowanie smacznego grzańca wymaga znajomości kilku zasad. Bardzo istotny jest dobór alkoholu, który stanie się bazą napoju. Zwykle przyrządza się go z wina (najlepsze jest czerwone, półsłodkie) lub piwa (jasne), choć do podgrzania świetnie nadaje się także tradycyjny, polski trunek - miód pitny. Czasem do grzańca dodaje się także inne, wysokoprocentowe alkohole - wódkę, koniak, rum czy nalewki owocowe.
Bez względu na to, po jaki trunek sięgniemy, musimy pamiętać, by nie dopuścić do zagotowania mikstury. Alkohol powinien zostać podgrzany do maksymalnie 80 stopni. W wyższej temperaturze napój straci swój niepowtarzalny aromat i smak. Przyprawy najlepiej połączyć przed dodaniem do naczynia, w którym przygotowujemy grzańca.
Jeśli chcemy, by smak był bardziej intensywny, możemy przyrządzić napój dzień wcześniej. Przyprawiamy go, po czym zostawiamy na 1-2 minuty na małym gazie. Następnego dnia wystarczy podgrzać, odcedzić przyprawy i podać pyszny napój. Trunek najlepiej smakuje, gdy pije się go z kamionkowych kufli lub glinianych kubków, które długo utrzymują wysoką temperaturę. Czasem takie naczynia wyposażone są w specjalne przykrywki, pozwalające zachować ciepło grzańca na dłużej.