Napój z buraka, marchewki i jabłka. Działa jak lekarstwa
Często sięgamy po wymyślne mikstury, które mają za zadanie uchronić nas przed wieloma chorobami. Zapominamy jednak o napojach, które możemy w prosty i tani sposób przygotować we własnej kuchni. Przykładem jest ten sok z zaledwie trzech składników. To naturalna profilaktyka raka, pomoc na dolegliwości związane z nerkami oraz inne problemy zdrowotne.
Sok z buraków wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko dzięki zawartym w jego składzie karotenoidom i sporym dawkom kwasu foliowego. Burak to również doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnych rodnikami, a tym samym opóźniają procesy przedwczesnego starzenia się. Aby dopełnić jego działanie, warto połączyć go z marchewką i jabłkiem. W ten sposób powstanie mieszanka pełna zdrowia. Wystarczy przygotować jednego średniego buraka, dwie marchewki i sporej wielkości jabłko.
Najlepszym sposobem, aby zrobić ten przepis jest wyciśnięcie soków z warzyw i jabłka za pomocą sokowirówki (można również obrać te produkty, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować). Sok z buraka należy na godzinę umieścić w lodówce - jeśli tego nie zrobimy, pewne substancje w nim zawarte w kontakcie z tlenem stracą swoje właściwości, a po jego spożyciu możemy mieć zawroty głowy, nudności lub wymioty. Po schłodzeniu należy dodać sok z marchwi oraz jabłka, a następnie wymieszać. Napój ten należy pić rano, na pół godziny przed śniadaniem. W okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i chrypę, warto dodać do niego łyżeczkę świeżo startego imbiru.
Drink ten skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka czy choroby nerek. Ponadto pomaga w procesie gojenia się wrzodów. Warto wiedzieć, że pity regularnie pomaga wyeliminować toksyny z organizmu, poprawia morfologię krwi i oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów tłuszczu. Można go stosować również w przypadku bolesnych miesiączek.
Na podstawie naturalhealthcareforyou.com/mp/WP Kuchnia