Grzańce - pyszny sposób na rozgrzanie

Nie ma nic przyjemniejszego niż kubek pachnącego i smacznego napoju w zimny dzień. Grzane wino, piwo czy grzańce bezalkoholowe na bazie owoców to doskonałe propozycje dla całej rodziny. Już kilka łyków skutecznie rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój. Najmłodsi z przyjemnością wypiją jabłkowy napój na gorąco, a dorośli na pewno skuszą się na rozluźniającą propozycję z dodatkiem procentów. Oto kilka prostych przepisów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Chłód nam nie straszny!

Obraz

Nie ma nic przyjemniejszego niż kubek pachnącego i smacznego napoju w zimny dzień. Grzane wino, piwo czy grzańce bezalkoholowe na bazie owoców to doskonałe propozycje dla całej rodziny. Już kilka łyków skutecznie rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój. Najmłodsi z przyjemnością wypiją jabłkowy napój na gorąco, a dorośli na pewno skuszą się na rozluźniającą propozycję z dodatkiem procentów. Polecamy proste przepisy dla każdego.

/ 8Jak przygotować grzaniec?

Obraz
© Fotolia

Przygotowanie smacznego grzańca wymaga znajomości kilku zasad. Bardzo istotny jest dobór alkoholu, który stanie się bazą napoju. Zwykle przyrządza się go z wina (najlepsze jest czerwone, półsłodkie) lub piwa (jasne), choć do podgrzania świetnie nadaje się także tradycyjny, polski trunek - miód pitny. Czasem do grzańca dodaje się także inne, wysokoprocentowe alkohole - wódkę, koniak, rum czy nalewki owocowe.

Bez względu na to, po jaki trunek sięgniemy, musimy pamiętać, by nie dopuścić do zagotowania mikstury. Alkohol powinien zostać podgrzany do maksymalnie 80 stopni. W wyższej temperaturze napój straci swój niepowtarzalny aromat i smak. Przyprawy najlepiej połączyć przed dodaniem do naczynia, w którym przygotowujemy grzańca.

Jeśli chcemy, by smak był bardziej intensywny, możemy przyrządzić napój dzień wcześniej. Przyprawiamy go, po czym zostawiamy na 1-2 minuty na małym gazie. Następnego dnia wystarczy podgrzać, odcedzić przyprawy i podać pyszny napój. Trunek najlepiej smakuje, gdy pije się go z kamionkowych kufli lub glinianych kubków, które długo utrzymują wysoką temperaturę. Czasem takie naczynia wyposażone są w specjalne przykrywki, pozwalające zachować ciepło grzańca na dłużej.

/ 8Grzane wino

Obraz

Składniki: butelka czerwonego wytrawnego wina, 1/3 szklanka cukru, ponad pół szklanki miodu, 30 ml czystej wódki, 3-4 goździki, laska cynamonu, skórka pomarańczowa i cytrynowa.

Przygotowanie: miód należy zagotować i zdjąć szumowiny. Wino z pozostałymi składnikami bez wódki i miodu podgrzać i przecedzić. Potem płyn połączyć z miodem i wódką. Podawać gorący.

/ 8Grzaniec żurawinowy

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 szklanka soku żurawinowego lub 1/2 kilograma mrożonych żurawin, 1/2 szklanki rodzynek, kawałek imbiru, sok z dwóch cytryn, pięć goździków, laska cynamonu i 1/2 laski wanilii oraz 500 ml wody.

Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować, nie doprowadzając do wrzenia do momentu aż będzie gorące, a w przypadku użycia mrożonych żurawin, gotować tak długo, aż się rozpadną. Przetrzeć grzaniec przez sitko i gotowe.

/ 8Grzaniec na bazie cydru

Obraz
© Fotolia

Jabłkowy trunek również świetnie nadaje się do przygotowania grzańca, a jego przygotowanie jest wyjątkowo proste.

Składniki: 1 litr cydru, kilka gwiazdek anyżu, 2 łyżeczki goździków, 1 łyżeczka cynamonu (lub laska całego), skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, miód do smaku.

Przygotowanie: cydr przelać do rondelka, doprawić gwiazdkami anyżu, goździkami, cynamonem, skórką z cytryny lub pomarańczy i miodem, a podgrzewać przez kilka minut - nie doprowadzając do zagotowania!

/ 8Grzaniec jabłkowo-żurawinowy

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1/2 l wody, 1 l soku jabłkowego, 1 duża pomarańcza, sok z cytryny, 10 goździków, laska cynamonu, 1/2 laski wanilii, cukier do smaku, 1/2 kg mrożonej żurawiny, garść rodzynek (opcjonalnie).

Przygotowanie: w wodzie zagotować żurawinę. Po około 15 minutach dolać sok jabłkowy, sparzoną pomarańczę pokroić w plasterki i dodać do garnka wraz z przyprawami i cukrem. Gotować około pół godziny. Podać przecedzone.

/ 8Grzane piwo

Obraz

Składniki: 1 l zimnego zimnego piwa (najlepiej jasnego), szczypta cynamonu, szczypta imbiru, kilka goździków, łyżka miodu, łyżka ciemnego cukru, dwie łyżki soku malinowego.

Przygotowanie: piwo wlać do rondelka, dodać resztę składników. Wszystko podgrzać bardzo powoli do temperatury 60-80 stopni C. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to znak, że najwyższy czas wyłączyć gaz.

/ 8Grzaniec imbirowo-cytrynowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 szklanki świeżo startego imbiru, 4 łyżki cukru trzcinowego, 2 cytryny, kawałek cynamonu, kilka goździków, 2 gwiazdki anyżu, 1 l wody.

Przygotowanie: wodę zagotować do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać cukier, sok z cytrusów, imbir i przyprawy. Dodać również wyszorowane i pokrojone na kawałki skórki z cytryn. Gotować około 15 minut, ewentualnie dosłodzić, przecedzić przez sitko i podać.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości