Tolma
Mięso mielone zawinięte w liście winogron.
Składniki:
- 300g mielonego mięsa (wołowiny lub cielęciny)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- Pęczek tymianku
- 1/2 szklanki ryżu
- 30 świeżych liści winogron
- pieprz oraz sól
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od zalania ryżu. Użyj 3/4 szklanki zimnej wody i gotuj około 10 minut. Powinien być po tym czasie jeszcze lekko twardy.
- Cebulę i czosnek drobno pokrój.
- Przepłucz zioła i drobno je posiekaj.
- Ciepły ryż starannie wymieszaj z solą, pieprzem ziołami, mięsem i pokrojoną drobno cebulą oraz czosnkiem.
- Liście winogron umyj i zalej wrzątkiem na 20-30 minut, żeby zmiękły.
- Po kolei wyjmuj je z wrzątku i rozkładaj na desce gładką stroną do góry.
- Połóż na nich kulkę z farszu i złóż tak jak gołąbki.
- Poskładane zawijańce ułóż ciasno w garnku, w kilku rzędach.
- Zalej je połową szklanki zimnej wody, przykryj i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia.
- Chwilę po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i gotuj około 30 minut.
- Gotowe!