Kebab gruziński
Danie zupełnie inne niż to, które znamy pod postacią kebaba tureckiego. Jest to rodzaj szaszłyka z mięsa mielonego oraz przypraw, pieczonego na otwartym ogniu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżka mięty świeżej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj dość drobno
- Przeciśnij czosnek przez praskę
- Do miski włóż mielone mięso
- Wymieszaj wszystkie składniki widelcem
- Dodaj bułkę tartą
- Drobno posiekaj miętę i natkę pietruszki
- Wbij jajko
- Dopraw solą i pieprzem
- Dokładnie wyrób masę rękami aż będzie całkiem jednolita
- Uformuj z niej kotleciki i nabij je na patyczki do szaszłyków. Mięso powinno na nich zajmować około 1/3 długości i mieć średnicę około półtora centymetra
- Posmaruj patelnię grillową lub grilla oliwą z oliwek, aby mięso nie przywarło
- Ułóż kebaby bardzo delikatnie na rozgrzanym grillu, bo zbyt mokre mięso może łatwo spaść z patyczka.
- Grilluj je około 10 minut, często obracając, żeby upiekło się równomiernie