Gruzińskie specjały w pysznych odsłonach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

/ 5Gruzja pachnąca przyprawami i warzywami

Obraz
© 123RF

Odświętna kuchnia gruzińska to kuchnia bogata, pełna warzyw i mięsa. Przepisy, które tu znajdziesz, to receptury absolutnie pyszne, klasyczne, które naprawdę warto wypróbować. Są łatwe i zupełnie inne niż myślisz!

/ 5Charczo

Obraz
© 123RF

To jedna z najpopularniejszych zup w Gruzji. Przygotowana na bazie wołowiny, gęsta prawie jak gulasz, bogato doprawiona ziołami, a zwłaszcza charakterystyczną dla tej kuchni kolendrą.

  • 0,5 kg wołowiny (mostek, łopatka)
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 cebule
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 10 ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 listki laurowe
  • 2,5 l wody
  • Mięso pokrój w grubą kostkę.
  • Zalej je wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż będzie całkowicie miękkie.
  • W trakcie gotowania dorzuć liść laurowy i połowę ziaren pieprzu.
  • W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę, usmaż na patelni aż się zeszkli.
  • Pod koniec dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj i przesmaż przez chwilę.
  • Cebulę razem ze zmiażdżonymi nasionami pieprzu i kolendry dodaj do rosołu.
  • Dodaj zmiażdżone orzechy włoskie oraz ostrą paprykę. Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Zdejmij potrawę z ognia, wrzuć ząbki czosnku, posiekane świeże zioła. Gotowe!

/ 5Kebab gruziński

Obraz
© 123RF

Danie zupełnie inne niż to, które znamy pod postacią kebaba tureckiego. Jest to rodzaj szaszłyka z mięsa mielonego oraz przypraw, pieczonego na otwartym ogniu.

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżka mięty świeżej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • Cebulę posiekaj dość drobno
  • Przeciśnij czosnek przez praskę
  • Do miski włóż mielone mięso
  • Wymieszaj wszystkie składniki widelcem
  • Dodaj bułkę tartą
  • Drobno posiekaj miętę i natkę pietruszki
  • Wbij jajko
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Dokładnie wyrób masę rękami aż będzie całkiem jednolita
  • Uformuj z niej kotleciki i nabij je na patyczki do szaszłyków. Mięso powinno na nich zajmować około 1/3 długości i mieć średnicę około półtora centymetra
  • Posmaruj patelnię grillową lub grilla oliwą z oliwek, aby mięso nie przywarło
  • Ułóż kebaby bardzo delikatnie na rozgrzanym grillu, bo zbyt mokre mięso może łatwo spaść z patyczka.
  • Grilluj je około 10 minut, często obracając, żeby upiekło się równomiernie

/ 5Tolma

Obraz
© 123RF

Mięso mielone zawinięte w liście winogron.

  • 300g mielonego mięsa (wołowiny lub cielęciny)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Pęczek tymianku
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 30 świeżych liści winogron
  • pieprz oraz sól
  • Rozpocznij od zalania ryżu. Użyj 3/4 szklanki zimnej wody i gotuj około 10 minut. Powinien być po tym czasie jeszcze lekko twardy.
  • Cebulę i czosnek drobno pokrój.
  • Przepłucz zioła i drobno je posiekaj.
  • Ciepły ryż starannie wymieszaj z solą, pieprzem ziołami, mięsem i pokrojoną drobno cebulą oraz czosnkiem.
  • Liście winogron umyj i zalej wrzątkiem na 20-30 minut, żeby zmiękły.
  • Po kolei wyjmuj je z wrzątku i rozkładaj na desce gładką stroną do góry.
  • Połóż na nich kulkę z farszu i złóż tak jak gołąbki.
  • Poskładane zawijańce ułóż ciasno w garnku, w kilku rzędach.
  • Zalej je połową szklanki zimnej wody, przykryj i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia.
  • Chwilę po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i gotuj około 30 minut.
  • Gotowe!

/ 5Chaczapuri adżaruli

Obraz
© 123RF

Łódeczka z ciasta wypełniona solankowym serem, jajkiem sadzonym i przyprawami.

  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 135 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • szczypta cukru
  • ok. 250 sera feta
  • 1 jajko na każdą porcję
  • Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie i wyrób, aby ciasto było gładkie. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
  • Po tym czasie wyrób ciasto raz jeszcze i znowu odstaw do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie pokrusz ser i uformuj tyle kulek ile porcji chaczapuri zamierzasz zrobić.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Każdy placek rozpłaszcz i uformuj w łódeczkę.
  • Na każdej uformowanej z ciasta łódce ułóż porcję sera i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, przez około 20 minut – do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni.
  • Po wyjęciu chaczapuri z piekarnika dodaj na środku surowe żółtko jaja, możesz też dodać nieco masła.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru