Gruzja pachnąca przyprawami i warzywami
Odświętna kuchnia gruzińska to kuchnia bogata, pełna warzyw i mięsa. Przepisy, które tu znajdziesz, to receptury absolutnie pyszne, klasyczne, które naprawdę warto wypróbować. Są łatwe i zupełnie inne niż myślisz!
Charczo
To jedna z najpopularniejszych zup w Gruzji. Przygotowana na bazie wołowiny, gęsta prawie jak gulasz, bogato doprawiona ziołami, a zwłaszcza charakterystyczną dla tej kuchni kolendrą.
- 0,5 kg wołowiny (mostek, łopatka)
- 2 łyżki oleju
- 3-4 cebule
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 10 ziaren pieprzu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 listki laurowe
- 2,5 l wody
- Mięso pokrój w grubą kostkę.
- Zalej je wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż będzie całkowicie miękkie.
- W trakcie gotowania dorzuć liść laurowy i połowę ziaren pieprzu.
- W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę, usmaż na patelni aż się zeszkli.
- Pod koniec dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj i przesmaż przez chwilę.
- Cebulę razem ze zmiażdżonymi nasionami pieprzu i kolendry dodaj do rosołu.
- Dodaj zmiażdżone orzechy włoskie oraz ostrą paprykę. Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Zdejmij potrawę z ognia, wrzuć ząbki czosnku, posiekane świeże zioła. Gotowe!
Kebab gruziński
Danie zupełnie inne niż to, które znamy pod postacią kebaba tureckiego. Jest to rodzaj szaszłyka z mięsa mielonego oraz przypraw, pieczonego na otwartym ogniu.
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżka mięty świeżej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- Cebulę posiekaj dość drobno
- Przeciśnij czosnek przez praskę
- Do miski włóż mielone mięso
- Wymieszaj wszystkie składniki widelcem
- Dodaj bułkę tartą
- Drobno posiekaj miętę i natkę pietruszki
- Wbij jajko
- Dopraw solą i pieprzem
- Dokładnie wyrób masę rękami aż będzie całkiem jednolita
- Uformuj z niej kotleciki i nabij je na patyczki do szaszłyków. Mięso powinno na nich zajmować około 1/3 długości i mieć średnicę około półtora centymetra
- Posmaruj patelnię grillową lub grilla oliwą z oliwek, aby mięso nie przywarło
- Ułóż kebaby bardzo delikatnie na rozgrzanym grillu, bo zbyt mokre mięso może łatwo spaść z patyczka.
- Grilluj je około 10 minut, często obracając, żeby upiekło się równomiernie
Tolma
Mięso mielone zawinięte w liście winogron.
- 300g mielonego mięsa (wołowiny lub cielęciny)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- Pęczek tymianku
- 1/2 szklanki ryżu
- 30 świeżych liści winogron
- pieprz oraz sól
- Rozpocznij od zalania ryżu. Użyj 3/4 szklanki zimnej wody i gotuj około 10 minut. Powinien być po tym czasie jeszcze lekko twardy.
- Cebulę i czosnek drobno pokrój.
- Przepłucz zioła i drobno je posiekaj.
- Ciepły ryż starannie wymieszaj z solą, pieprzem ziołami, mięsem i pokrojoną drobno cebulą oraz czosnkiem.
- Liście winogron umyj i zalej wrzątkiem na 20-30 minut, żeby zmiękły.
- Po kolei wyjmuj je z wrzątku i rozkładaj na desce gładką stroną do góry.
- Połóż na nich kulkę z farszu i złóż tak jak gołąbki.
- Poskładane zawijańce ułóż ciasno w garnku, w kilku rzędach.
- Zalej je połową szklanki zimnej wody, przykryj i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia.
- Chwilę po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i gotuj około 30 minut.
- Gotowe!
Chaczapuri adżaruli
Łódeczka z ciasta wypełniona solankowym serem, jajkiem sadzonym i przyprawami.
- 250 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 135 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
- szczypta cukru
- ok. 250 sera feta
- 1 jajko na każdą porcję
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie i wyrób, aby ciasto było gładkie. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
- Po tym czasie wyrób ciasto raz jeszcze i znowu odstaw do wyrośnięcia.
- W międzyczasie pokrusz ser i uformuj tyle kulek ile porcji chaczapuri zamierzasz zrobić.
- Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Każdy placek rozpłaszcz i uformuj w łódeczkę.
- Na każdej uformowanej z ciasta łódce ułóż porcję sera i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, przez około 20 minut – do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Po wyjęciu chaczapuri z piekarnika dodaj na środku surowe żółtko jaja, możesz też dodać nieco masła.