Chaczapuri adżaruli
Łódeczka z ciasta wypełniona solankowym serem, jajkiem sadzonym i przyprawami.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 135 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
- szczypta cukru
Nadzienie:
- ok. 250 sera feta
- 1 jajko na każdą porcję
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie i wyrób, aby ciasto było gładkie. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
- Po tym czasie wyrób ciasto raz jeszcze i znowu odstaw do wyrośnięcia.
- W międzyczasie pokrusz ser i uformuj tyle kulek ile porcji chaczapuri zamierzasz zrobić.
- Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Każdy placek rozpłaszcz i uformuj w łódeczkę.
- Na każdej uformowanej z ciasta łódce ułóż porcję sera i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, przez około 20 minut – do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Po wyjęciu chaczapuri z piekarnika dodaj na środku surowe żółtko jaja, możesz też dodać nieco masła.