Charczo
To jedna z najpopularniejszych zup w Gruzji. Przygotowana na bazie wołowiny, gęsta prawie jak gulasz, bogato doprawiona ziołami, a zwłaszcza charakterystyczną dla tej kuchni kolendrą.
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny (mostek, łopatka)
- 2 łyżki oleju
- 3-4 cebule
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 10 ziaren pieprzu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 listki laurowe
- 2,5 l wody
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w grubą kostkę.
- Zalej je wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż będzie całkowicie miękkie.
- W trakcie gotowania dorzuć liść laurowy i połowę ziaren pieprzu.
- W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę, usmaż na patelni aż się zeszkli.
- Pod koniec dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj i przesmaż przez chwilę.
- Cebulę razem ze zmiażdżonymi nasionami pieprzu i kolendry dodaj do rosołu.
- Dodaj zmiażdżone orzechy włoskie oraz ostrą paprykę. Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Zdejmij potrawę z ognia, wrzuć ząbki czosnku, posiekane świeże zioła. Gotowe!