Półpiernik z gruszką i sosem karmelowym
Składniki na ciasto:, 250 g mąki pszennej, 100 g cukru trzcinowego, 100 g masła, 190 ml mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka przyprawy do piernika. Gotowanie gruszek:, 4 średnie gruszki, 500 ml wody, 5 łyżek cukru, sok z połówki cytryny, laska cynamonu. Sos karmelowy: 4 łyżki białego cukru, 1/4 szklanki wody, 8 łyżek śmietany 30% lub 36%, 2 łyżki masła. Cukier puder.
Przygotowanie: do wody dodać cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu i obrane gruszki z ogonkami. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na talerz. Rozpuścić masło do ciasta, dodać mleko. W misce połączyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i przyprawą do piernika. Następnie dodać masło z mlekiem i wymieszać całość na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm (lub podłużną formę o zbliżonych wymiarach). Wysmarować margaryną, ułożyć gruszki i zalać ciastem. Wstawić na 30 minut do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. W między czasie przygotować sos podgrzewając składniki na małym gazie i dokładnie mieszając. Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek - suchy oznacza gotowy wypiek. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać sosem i podawać.