Kurczak z gruszkami, miodem i bakaliami
*Składniki: *8 podudzi z kurczaka, 2 świeże gruszki pokrojone w cząstki, 1 marchew pokrojona w słupki, 1/2 selera pokrojonego w słupki, 1 pietruszka pokrojona w słupki, 2 łyżki orzechów nerkowca, garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki miodu akacjowego, otarta skórka i sok z 1 cytryny, 1 łyżka sosu Worcestershire, kilka listków świeżej szałwii (lub gałązek świeżego tymianku), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie: podudzia przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 1 godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia. Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.