Grejpfrut
Równie pożyteczne dla naszego organizmu są grejpfruty. Po łacinie to citrus paradisi, czyli rajski owoc. Nazwa grejpfrut pochodzi od tego, że rośnie on w kiściach przypominających winogrono. Najzdrowsza jest odmiana czerwona, czyli ta kwaśna i gorzka. Najmniej pozytywnych właściwości ma odmiana zielona, czyli ta najsłodsza. Grejpfruty przede wszystkim uważane są za doskonałe wspomagacze w odchudzaniu. Najbardziej znane są z tego, że ułatwiają spalanie tłuszczów i przyspieszają przemianę materii. Mają też właściwości bakteriobójcze. Wspomagają pracę nerek, wątroby, dbają o nasze naczynia krwionośne. Najlepsza odmiana grejpfruta to floryda, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Równie popularne odmiany hodowane są w Izraelu i w Hiszpanii.
Nie wolno zapomnieć o jednej negatywnej właściwości grejpfruta - reaguje on z niektórymi lekami, dlatego warto zachować kilkugodzinny odstęp między spożyciem owocu a leku.