Pomelo
Pomelo to doskonała alternatywa dla gorzkiego grejpfruta. Ten największy z cytrusów może osiągnąć nawet 25 cm średnicy i 2 kg wagi, a jego skórka nawet 5 cm grubości. Wielkością i wyglądem przypomina melona. W smaku przypomina krzyżówkę pomarańczy i grejpfruta - z pewnością docenicie tę słodko-gorzką nutę. Pomelo występuje w dwóch odmianach: zielonej i czerwonej.
Ma więcej witaminy C niż pomarańcza i grejpfrut. Zawiera też dużo potasu, które reguluje ciśnienie krwi, napięcie mięśniowe i dba o optymalną gospodarkę wodno-elektrolitową. Przez niski indeks glikemiczny polecany jest diabetykom. Ma też niewiele kalorii, dlatego warto zainwestować w niego przy okazji diety odchudzającej. Pomelo pochodzi z Azji Mniejszej i nazywane jest też białą cytryną, pompelą oraz pulmetto.