Grudniowe cytrusy
Owoce cytrusowe
Z nadejściem grudnia do Polski przyjeżdżają najsmaczniejsze, dojrzałe cytrusy z Europy. Na sklepowych półkach pojawiają się pyszne pomarańcze, grejpfruty, pomelo czy cytryny. Pomarańcze są w tym czasie najsłodsze, a mandarynki soczyste. Powodów, dla których warto jeść cytrusy późną jesienią i zimą jest więcej.
Owoce najczęściej sprowadzane są z różnych zakątków świata - w tym nie tylko z południowej Europy, ale również z Brazylii, Argentyny czy Republiki Południowej Afryki. Ich jakość jest w dużej mierze uzależniona od tego, ile czasu spędzają w transporcie. Dlatego też, aby przetrwać 2-3 tygodniową drogę zrywane są jeszcze jako półsurowe. Oczywiście nie obejdzie się bez konserwantów, które zabezpieczają je przed zepsuciem. Owoce dojrzewające w drodze do miejsca sprzedaży są droższe - trzeba pokryć koszty transportu - i mniej aromatyczne.
Zimą natomiast zaczynają się zbiory cytrusów w krajach basenu Morza Śródziemnego. Do Polski przyjeżdżają owoce z Hiszpanii i Włoch - docierają one do nas w ciągu kilku dni, dlatego też są świeże i prawie dojrzałe. Dzięki temu są najsmaczniejsze. Początek grudnia to czas najlepszych mandarynek, a w połowie kupimy pyszne pomarańcze. Sezon na cytrusy trwa od grudnia do marca. Które są najlepsze?