Pomarańcze
Pomarańcze zawierają takie witaminy jak A, B1, B2, C, PP, E, P, B6. Są także cennym źródłem potasu, żelaza, wapnia, sodu i miedzi. Mimo tego, że ich zawartość witaminy A jest mniejsza niż w suszonych morelach, i tak wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Obniża cholesterol we krwi, działa pozytywnie na skórę i włosy. Witamina B1, B2 i PP działają także antystresowo i antynerwowo. Dzięki nim zachowujemy dobre samopoczucie, mamy też więcej energii. Kiedy brakuje nam witaminy PP zaczynają się problemy z pamięcią, cierpimy na bezsenność, rozdrażnienie i lęk.
Jak wybrać najsłodszą i najbardziej soczystą? Gwarancję tego, że będą soczyste uzyskamy, kiedy wybierzemy owocem ciężkie w stosunku do swojej wielkości. Istotny jest także charakterystyczny "pępek", czyli mała nierozwinięta pomarańcza w środku. To właśnie ona jest wyznacznikiem tego, ze pomarańcza jest bezpestkowa i słodka.
Warto również zwrócić uwagę na skórkę. Błyszcząca i gładka wcale nie świadczy o tym, że pomarańcza jest pyszna - oznacza jedynie tyle, że została pokryta grubą warstwą spożywczego wosku. Zapobiega on gniciu owoców i wydłuża ich okres przydatności do spożycia.
Pomarańcza nie tylko pomaga w walce z otyłością, przeziębieniem, problemami z układem moczowym czy z gorączką. Działa także jako środek czyszczący, sprawia, że włosy stają się lśniące, ale też zwalcza przykry zapach w butach - wystarczy zostawić na noc w bucie kilka skórek pomarańczy.