Grochówka wg przepisu Macieja Kuronia
Składniki: 2 l wywaru lub wody, 2 szklanki suszonego grochu, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 750 g ziemniaków, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, kminek, cząber, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, ew. 2-3 kostki rosołowe.
Przygotowanie: Płuczemy groch i gotujemy go w wywarze wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym ok. 1,5 godziny, aż zmięknie. Następnie ziemniaki kroimy w kostkę i wraz z warzywami wkładamy do wywaru. Na oleju przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze ok. pół godziny. Przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem, cząbrem, pieprzem i solą. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.