Gotowanie na ekranie: rillettes z gęsi z dodatkiem orzechów włoskich
Gęsina - zapomniane mięso, pomału wraca na polskie stoły. Najlepiej smakuje właśnie na jesieni. Doskonale sprawdzi się do przygotowania rillettes. Jest to smarowidło do chleba, swoją konsystencją przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne rillettes są przygotowywane z wieprzowiny. Ale pasuje także mięso kaczki, gęsi, królika, a nawet łososia. Rilletes smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem lub bagietką.
Gęsina - zapomniane mięso, pomału wraca na polskie stoły. Najlepiej smakuje właśnie na jesieni. Można z niej przyrządzić rillettes. Jest to smarowidło do chleba, swoją konsystencją przypominające pasztet. Klasyczne rillettes są z wieprzowiny, ale można je przygotować również z królika, łososia czy właśnie gęsi. Rilletes smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem lub bagietką.
Zobaczcie przepis Mikołaja Reja na rillettes z gęsi, z dodatkiem orzechów włoskich oraz rydzami.